Els comuns reivindiquen la cessió econòmica per fer equipaments

Contra la falta de terrenys i la limitació pressupostària, les corporacions veuen en aquesta taxa la manera de construir infraestructures per als veïns

Els comuns reivindiquen la cessió econòmica per fer equipamentsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comuns han reaccionat a les queixes que va llançar l’Acoda la setmana passada contra la cessió econòmica del 15% per poder començar a fer qualsevol obra nova i s’han refermat en la taxa com una manera de poder dotar les parròquies d’equipaments que necessiten tots els habitants.

Ordino, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella defensen mantenir-la al seu tipus màxim per així assegurar-se terrenys o bé diners per poder sufragar les infraestructures que necessita la parròquia. Marc Calvet, cònsol menor d’Escaldes, explica l’origen de la cessió econòmica i les conseqüències d’eliminar-la: “En un principi es va crear per fomentar els espais públics que necessiten totes les parròquies per poder posar equipaments nous. Es buscava el terreny més que no pas l’import econòmic però si ara el rebaixéssim, potser no els podríem pagar d'aquí a un temps.” De la mateixa opinió és Josep Àngel Mortés, cònsol major d’Ordino: “Creiem que la cessió econòmica li dona un valor afegit a la construcció, ja que aquests diners es destinen a equipaments que acaben revertint en la ciutadania. Nosaltres volem facilitar les coses al sector però sense perdre la integritat de la nostra parròquia.”

El cònsol menor d’Escaldes recorda que es van plantejar rebaixar la cessió “per a les parcel·les petites de les zones més urbanes però després vam pensar en tots aquells que ja havien edificat les seves cases i que sí que l’havien hagut de pagar sencera. No ens semblava just aplicar aquest tracte discriminatori i per això la mantenim igual per a tothom”. Des d’Andorra la Vella informen que mantenen l’impost al 15% tot i que recorden que ja han anunciat públicament que volen revisar el percentatge de cessió encara que no hi ha una decisió presa al respecte.

Com menys pressió econòmica més possibilitat d’inversió i, en el cas de la construcció, de poder fer obra nova hi ha, això és el que afirma David Baró, cònsol major de la Massana: “Nosaltres la tenim al mínim per poder reactivar l’economia i la construcció a la parròquia. Va ser una de les promeses electorals que portàvem al programa i és de les primeres mesures que vam aplicar.”

Per la seva part, Cerni Pol, president de la comissió d’Urbanisme de Canillo, busca el punt mitjà: “Nosaltres la tenim al 10% i ens sembla correcte. Som conscients que si la baixéssim hi hauria més construcció i, per tant, més activitat econòmica, però a la parròquia necessitem mantenir els equipaments que tenim.”

Els comuns de Sant Julià de Lòria i d’Encamp no han respost a les demandes del Diari en aquest tema i no es poden oferir dades.

tracking