Neguit entre els veïns de Pal per un mur que redueix l'amplada del riu

Per fer el vial d’accés a una nova urbanització es perdran les mides que es van donar a la zona del pont després dels aiguats del 1982

Neguit entre els veïns de Pal per un mur que redueix l'amplada del riu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de Pal es miren amb cert neguit les obres de construcció d’un mur que ha de servir per sostenir el vial d’accés a una nova urbanització que es construeix al poble. El motiu no és altre que el nou mur, que comença a tocar del pont que hi ha a l’entrada del poble i redueix de forma considerable l’amplada que tenia el riu en aquella zona. Alguns veïns consultats pel Diari, que van preferir mantenir-se en l’anonimat, expliquen que el pont ja es va haver de refer després dels aiguats del 1982 perquè “s’hi van entravessar arbres que van fer de tap i es va inundar tot. La borda que hi ha a l’esquerra va haver de treure les vaques pel teulat!”, exposen a mode d’exemple. I és que expliquen que “sembla que el riu porta poca aigua, que és un torrent, però recull tota l’aigua de la coma de l’alt de la Capa i pot arribar a baixar molta aigua si hi ha pluges molt fortes”.

Així, recorden que després de les destrosses, quan es va refer el pont, es va decidir donar-li més dimensió. D’aquesta manera, malgrat que la normativa fixa que el riu de Pal tan sols ha de tenir 3 canes d’ample, es va decidir fer-lo de sis per evitar que es repetissin els problemes. “I ara ens fan un mur i estrenyen el riu”, es queixen, argumentant alhora que “el vial es podria fer volat i així no es menjarien amplada del riu”. Da-vant d’aquesta situació, fins i tot, representants veïnals s’han reunit amb representants del Govern per tal d’exposar-los “la preocupació”.

Complir la normativa

Els arguments dels veïns, però, es van quedar en no res quan des de l’executiu se’ls va informar que “les obres són correctes” i compleixen la normativa, ja que un cop construït el mur els van assegurar que es mantenen les 3 canes d’amplada exigides. “El nostre neguit es manté”, asseguren els veïns, encara que des del Govern se’ls expliqués que no hi ha d’haver problemes i que si per la riuada la zona es va inundar va ser perquè el pont vell tenia un forat “més petit”, situació que amb el nou es va corregir. Amb tot, alguns consideren que el fet que el riu estigui només canalitzat per un costat pot comportar més perill que algun dia s’inundi la plaça del poble, ja que justament en aquest costat no hi ha mur de canalització i el marge del riu no té molta alçada, de manera que si puja molt el nivell de l’aigua fàcilment podria arribar a la plaça.

Els veïns van exposar que en la reunió mantinguda amb l’executiu també hi havia el cònsol major de la parròquia, David Baró, a qui ja li havien tramès els seus neguits. Ara bé, a més del tema del mur els veïns també tenen pendent una altra reunió amb el mandatari parroquial perquè “també hi ha altres problemes”. Qüestions lligades, també, a la nova urbanització. Concretament per les proteccions contra la caiguda de rocs que s’estan col·locant. “Afecten quant a impacte visual. El poble té un pla especial que fixa unes limitacions i creiem que aquestes proteccions, que diuen que les posen per si mai hi ha despreniments, n’estan fora”, exposen els representants veïnals. Amb tot, saben que no serà fàcil introduir canvis. I és que segons van explicar, des del Govern s’ha demanat un altre estudi per mirar de minimitzar l’impacte. “Diuen que s’haurien de gastar 70.000 euros més i Govern diu que no se’ls pot gastar”, expliquen. Així doncs estan pendents que el comú es reuneixi amb els promotors per veure si es pot trobar alguna altra sortida.

Un cop es tingui resposta de tot, des del quart es pretén organitzar una reunió de poble per tal que tots els veïns estiguin informats de la situació. Si tot va bé, la trobada es farà el dia 25.

LES CLAUS

1 Antecedent

La riuada es va endur el pont un cop

Els veïns són conscients del perill del riu després que pels aiguats del 1982 el pont antic es fes malbé. Els arbres acumulats el van tapar i l’aigua va acabar inundant les zones properes.

2 Normativa

Un riu que ha de fer 3 canes d’ample

La normativa fixa que el riu de Pal ha de fer 3 canes d’ample. Actualment i des de les inundacions, en fa el doble. El mur el redueix a la meitat però Govern no creu que hi hagi cap perill.

3 Proteccions

Queixes per les barreres dinàmiques

Els habitants de Pal tampoc veuen clar que les proteccions contra la caiguda de rocs que s’estan instal·lant a la nova urbanització compleixin amb les limitacions fixades al pla especial.

4 Explicacions

Una reunió de poble el dia 25 d’abril

Després de les reunions mantingudes amb el Govern i també amb el comú per tractar les diferents problemàtiques, des del quart es convocarà una reunió de poble el dia 25 per informar de la qüestió.

tracking