El comú obre cinc expedients per setmana a pisos turístics sense legalitzar

En la majoria de casos es tracta de pisos moblats per a vacances ubicats als nuclis de Soldeu, el Tarter i Incles

El comú obre cinc expedients per setmana a pisos turístics sense legalitzarXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les inspeccions engegades pel comú de Canillo per detectar els apartaments turístics de la parròquia que operen de manera il·legal estan donant fruits i segons va explicar el conseller de Finances, Marc Casal, cada setmana s’obren una mitjana d’entre 5 i 6 expedients sancionadors nous. De fet, des que es va contractar la inspectora s’han obert una dotzena d’expedients a empreses que operaven sense haver fet l’obertura de comerç o perquè no tenien els apartaments registrats –tots dos tràmits obligatoris–, a més d’una vintena d’expedients a particulars que feien l’activitat sense estar donats d’alta com a empresa. “Això ja és intrusisme”, va assegurar Casal.

El ritme d’obertura d’expedients s’ha registrat, especialment, el darrer mes, que és quan el comú ha començat a inspeccionar els particulars, després d’una primera fase centrada en les empreses. “La inspectora fa una recerca a les webs d’allotjaments turístics i un cop detectats, es visiten els pisos i es fa una acta. Si l’apartament està llogat, a la persona que s’hi troba se li demana qui li ha llogat i per quants dies. Intentem obtenir el màxim d’informació”, destaca. I és que malgrat que “hem informat molt” sobre les inspeccions i el control, se segueixen detectant un nombre important d’infractors.

Les infraccions

I quines són les infraccions més flagrants? “Sobretot empreses que tenen activitat però que no estan donades d’alta i particulars”, exposa el titular de les Finances canillenques, afegint que “el que menys hi ha són empreses regulades i autoritzades que no tinguin registrada la totalitat dels apartaments”. Pel que fa a la tipologia de pisos, indica que majoritàriament són “apartaments moblats per a vacances” que sovint estan distribuïts en diferents blocs, de manera que també es fa més difícil el control. Casal exposa que quan són apartaments turístics, gairebé sempre es tracta d’un conjunt de pisos situats tots al mateix edifici, de manera que el propietari els inscriu tots. Quant a les zones de la parròquia més afectades per la problemàtica dels apartaments pirata, són “les més turístiques: el Tarter, Soldeu i també Incles”.

Marc Casal va explicar que “alguns” d’aquests expedients ja es troben en fase executiva i preveuen multes d’entre 1.151 i 7.000 euros en funció de la gravetat de la infracció –cal tenir present que encara no s’ha arribat a imposar la multa més elevada, que seria de 8.000 euros–. El conseller hi va afegir que n’hi ha una desena que si no s’han cobrat estan a punt de fer-ho, després d’haver superat totes les fases previstes en el procediment sancionador. Això vol dir que després de detectar-se una infracció, la inspectora va obrir un expedient i des de la corporació es va enviar una carta al titular dels immobles explicant-li els motius de l’expedient. Aquest té deu dies per presentar al·legacions. Si es presenten s’estudien i si no s’envia una segona carta en què s’informa d’una proposta de sanció. En aquest cas se’ls diu l’import a què haurien de fer front o es pot tancar l’expedient si l’afectat es presenta a la corporació local i es pot aclarir o corregir la situació (el conseller detalla que en alguns casos quan s’obre un expedient, la persona afectada ja no és qui desenvolupa l’activitat). Després d’aquesta segona carta es tenen deu dies més per respondre si no s’està d’acord amb la sanció. Si no hi ha al·legacions en contra, s’envia la tercera missiva amb la sanció definitiva i ferma. Amb tot, l’infractor torna a disposar de deu dies per fer al·legacions.

El comú de Canillo té calculat que hi ha uns 6.500 apartaments a la parròquia, dels quals 4.000 tenen indicis que es tracta d’allotjaments turístics. Tot i així, només hi ha un mínim de 2.500 dels quals poden afirmar que hi ha activitat. Amb les inspeccions que s’han engegat i les mesures de control establertes s’espera poder acabar obtenint un registre complet del nombre total d’allotjaments turístics que hi ha a la par­ròquia.

tracking