El comú tanca els comptes del 2016 amb superàvit d'1,6 milions d'euros

El bon resultat s’explica pel fet que només s’ha liquidat el 52% de les inversions

El comú tanca els comptes del 2016 amb superàvit d'1,6 milions d'eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell del comú d’Ordino, amb l’abstenció de les dues conselleres de la minoria liberal, va aprovar ahir els comptes de l’exercici 2016 que s’han tancat amb un superàvit d’1,6 milions d’euros. El bon resultat s’explica pel fet que només s’ha liquidat el 52% de les inversions previstes en el pressupost. Estaven compromeses inversions per un valor d’1,4 milions i s’han acabat liquidant 754.891 euros. Obres com la remodelació de l’edifici de les escoles velles, que no es van poder començar fins a l’octubre i de les quals només s’han liquidat 30.000 dels 220.000 euros previstos, o les del centre esportiu, que estan pendents del trasllat d’alguns dels seus serveis a les escoles velles, estan darrere d’aquesta baixada en la inversió prevista. També han estat part dels problemes les de l’abocador del Corb, que es volia tancar però que no s’ha fet, ja que com no hi ha obres a la parròquia no s’ha pogut omplir. “Hi ha hagut un efecte dominó que ha fet retardar les inversions previstes”, va assenyalar la consellera de Finances, Maria del Mar Coma, en referència al fet que poder començar algunes inversions depèn a vegades d’altres que s’han d’acabar primer.

Etiquetes:

En la seva intervenció a la sessió del consell del comú, Coma va destacar algunes de fetes, com la millora de l’enllumenat públic, l’aparcament del Serrat i el nou pont de les Salines.

La minoria es va abstenir en l’aprovació dels comptes i va lamentar la diferència entre el pressupostat i el liquidat. “Entenem els arguments de la consellera de Finances, però cal que el comú afini una mica més els comptes”, va indicar la consellera Eva Choy, que també va lamentar l’1,5 milions d’euros que s’han destinat a Secnoa, la societat que gestiona l’estació d’Arcalís.

L’endeutament del comú era, a 31 de desembre del 2016, de 15,5 milions d’euros, xifra que arriba als 18,9 en ajuntar el de les societats participades, és a dir, Secnoa. Aquest endeutament suposa el 151% del sostre. El passat exercici es va aconseguir reduir el deute en 942.029 euros i el romanent de tresoreria va quedar fixat en tres milions.

Respecte dels ingressos, el comú els va obtenir per un valor d’11,3 milions. Van ser un 4,51% menys dels previstos, degut, sobretot, a la caiguda en la recaptació en concepte de l’impost sobre la construcció. “La gent està en espera de la revisió del Pla d’Urbanisme per fer obres”, va dir Coma, que va destacar l’increment respecte del previst, 249.000 euros, de la recaptació en concepte d’ITP, que va ser de 583.612.

Inversors per Arcalís

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va informar que el comú té diverses propostes d’empreses interessades a aportar finançament pel telecabina entre la Coma d’Arcalís amb l’Hortell. “Veiem factible que el projecte pugui estar a punt per a la temporada 2018-19”, va assegurar.

ARQUITECTE PER A LA REVISIÓ DEL POUP

La minoria va criticar la contractació per part del comú de l’arquitecte Josep Antoni Montané com a assessor per a la revisió del POUP. Choy va retreure al cònsol major haver donat feina a una persona que ha estat “sentenciada” dues vegades a la Batllia. “La seva contractació denota falta d’ètica”, va indicar la consellera, que hi va afegir que “dona mala imatge i genera frustració al poble”. Mortés va respondre que Montané no està inhabilitat, que li mereix confiança i que és qui va presentar el pressupost més ajustat. Respecte a les sentències, va dir que “és com si un urbà no pogués fer la seva feina perquè li han posat una multa”.

tracking