El comú tanca amb un superàvit de quatre milions d'euros el 2016

Trini Marín remarca que el balanç positiu inclou pagaments reconduïts pendents de fer i els 1,8 milions de la recaptació per ITP

El comú tanca amb un superàvit de quatre milions d'euros el 2016ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Escaldes ha acabat el 2016 amb números molt positius i amb reducció de l’endeutament comunal. Els comptes, que demà passen per sessió de comú, es tanquen amb un superàvit de 4 milions d’euros i el deute de la corporació baixa de 26 a 23 milions, segons explica la cònsol major. Trini Marín recalca que aquest bon balanç és fruit “de tota la feina d’optimitzar recursos” que s’ha fet en els últims anys, alhora que precisa que aquests números verds inclouen partides previstes l’exercici passat i que no s’han pagat encara, i recorda que el pressupost del 2016 es va aprovar al febrer després de la celebració de les eleccions.

Marín assenyala, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio, que entre les partides positives “es manté i es torna a reconduir l’aportació d’1,3 milions per a Capesa per a l’ampliació de capital i també la de les obres del Fener que es van adjudicar per fer tota la separativa i l’embelliment per 2,2 milions, però no s’ha pagat tot i s’han reconduït uns 1,2 milions aproximadament”. La cònsol destaca, a més, que les arques comunals han rebut uns ingressos importants i imprevistos provinents de la recaptació d’ITP, “una grata notícia perquè vam preveure uns ingressos d’uns 800.000 euros i han estat 1,8 milions, i això també ha provocat que el superàvit hagi pujat”.

La mandatària escaldenca no vol, però, que s’interpreti que el superàvit és el resultat de no fer inversions i insisteix que s’ha de tenir en compte que “part d’aquests diners són reconduïts i per tant durant aquest any s’aniran gastant”. Trini Marín indica que la gestió de les finances que han fet s’ha reflectit en una rebaixa molt important del deute, que sumava 34 milions el 2012, quan van entrar els cònsols actuals, i ara se situa onze milions per sota. I destaca que aquests números suposen que el comú “està al 54 per cent del límit d’endeutament, tenim marge i continuarem invertint”.

Entre les inversions pressupostades als comptes del 2017 figura la reforma de les piscines comunals, que la cònsol anuncia que serà una rehabilitació més ambiciosa del previst perquè la instal·lació necessita més millores i perquè l’estat de les finances públiques permet afrontar una inversió superior.

Més que un rentat de cara

Marín afirma que és una “obra molt important que els cal perquè són de fa molts anys i vam comentar que es faria com un rentat de cara, però anirem més enllà perquè financerament ens ho podem permetre”, i apunta que es va posar una partida inicial, mig milió d’euros, però s’ha detectat que es pot actuar en més indrets que la renovació dels vestidors que s’havia planificat.

Els tècnics del comú treballen ara en un estudi per determinar les millores que es faran, i que permetrà fixar la inversió definitiva i saber si la instal·lació ha de tancar durant més del mig any projectat, “no em vull avançar però potser serà una mica més”, assegura la cònsol. I hi afegeix que “l’obra serà més gran del previst, hi ha l’oportunitat de fer-ho i ja que hi som fem-ho perquè duri uns anys més”, i s’optimitzarà l’espai que hi ha ajuntant els vestidors de socis i no socis, s’ampliarà el gimnàs, hi haurà sales d’spinning, es canviarà el sòl i s’ar­reglaran canonades. I recorda que hi ha acords perquè els usuaris de la instal·lació vagin a d’altres parròquies “per minimitzar el problema” pel tancament.

tracking