Les empreses de jardineria critiquen el comú per un edicte internacional

Lamenten que es vulgui anar a buscar fora del país materials que les empreses locals poden oferir sense problemes

Les empreses de jardineria critiquen el comú per un edicte internacionalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres edictes que el comú de Canillo va publicar aquesta setmana al Butlletí Oficial del Principat (BOPA) han encès els ànims de les empreses del sector de la jardineria del país. Fonts properes al col·lectiu van indicar que no ha agradat, per una qüestió “d’ètica”, que s’hagi optat per un concurs internacional. Ara bé, l’enfadament ha augmentat quan s’han assabentat que l’administració local, a més, hauria avisat per correu electrònic i amb cinc dies d’antelació a algunes empreses de jardineria catalanes de la publicació dels edictes i fins i tot del contingut dels lots que es volen adjudicar.

Etiquetes:

Tal com es pot comprovar al BOPA, la corporació ha convocat tres concursos internacionals per tal d’adquirir “avets, arbustos i rosers”, “planta i materials de jardineria” i per “l’adquisició i plantació d’arbres” a la parròquia durant el 2017. En tots tres casos les ofertes s’han de presentar abans de les 12 hores del dia 6 d’abril del 2017 i l’obertura dels plecs es durà a terme l’endemà, a les 12.30 hores, a les oficines de casa comuna.

Les fonts consultades pel Diari van mostrar el seu “malestar” en considerar que no és “habitual” que el comú opti per un concurs internacional per aquest tipus de material, ja que van remarcar que qualsevol companyia del país pot aportar avets o rosers. “Cal anar a buscar avets a fora?”, es qüestionen. Així, apunten que potser es busca un millor preu, però que en tot cas, si això passa és perquè més enllà de les fronteres les empreses de jardineria potser són més grans, treballen amb quantitats més grans de material i “potser” paguen lloguers inferiors als d’aquí.

Potenciar l’economia

Les mateixes fonts van exposar que consideren que haver convocat un concurs internacional és “èticament” qüestionable i defensen que el comú hauria de voler “reactivar l’economia local” afavorint que treballin les empreses del país.

D’altra banda, també estan “molt molestos” perquè han tingut coneixement que l’administració canillenca va avisar mitjançant el correu electrònic un seguit d’empreses de jardineria catalanes de la publicació dels concursos. La comunicació es va fer el dia 3 de març, és a dir, cinc dies abans que es fes públic al BOPA. A més, en el correu electrònic fins i tot s’informava dels diferents lots que es volien adjudicar, si bé es deixava clar que si estaven interessades a presentar-se al concurs havien de recollir els plecs de bases a les oficines comunals. Les fonts consultades van qüestionar la legalitat d’aquesta pràctica i van qualificar els fets de “molt greus”, ja que exposen que les companyies de fora del país hauran disposat de més temps per poder preparar les seves ofertes que no pas les locals. I és que els empresaris andorrans no van tenir coneixement del concurs fins dimecres passat, quan es va fer públic el Butlletí Oficial del Principat. Amb tot, per ara no es preveu que ningú impugni els edictes.

Fonts jurídiques consultades pel Diari van apuntar que administrativament aquesta actuació podria contravenir la llei de contractació pública, ja que es donaria informació privilegiada i per tant atemptaria contra el principi de publicitat i lliure concurrència. D’altra banda també es posen en qüestió els terminis fixats per presentar les ofertes, i més tenint en compte que s’ha avisat abans a part dels possibles interessats en el concurs. Es planteja que si les empreses disposen de poc temps per preparar les seves ofertes, el fet d’haver avisat amb antelació es podria entendre com un afavoriment.

tracking