Un dron per tractar la plaga de la processionària

El comú ha posat en marxa diferents intervencions per combatre la proliferació d’erugues en els boscos i minimitzar les molèsties que poden causar a la ciutadania

Un dron per tractar la plaga de la processionàriaComú de Sant Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els darrers mesos, la conselleria de Serveis Públics del comú de Sant Julià de Lòria ha posat en marxa diferents intervencions contra la processionària del pi per tal de donar resposta a la proliferació d’erugues en els boscos de la parròquia i minimitzar les molèsties que poden causar a la ciutadania.

El passat mes de desembre, el comú ja va fer el tractament preventiu mitjançant un canó micropulveritzador en zones accessibles amb vehicle. Es va tractar una superfície aproximada de 100 hectàrees, al llarg de 17 quilòmetres d’accessos i punts de tir elevats: Coll de la plana a Aixirivall, Coll Jovell a la Peguera, Collet sobre Sant Martí a Certers, Serrat de Sant Romà a Auvinyà, Coll de Jou i Coll del Rep a la Moixella.

Paral·lelament, es van tractar al voltant de 35 hectàrees d’Aixirivall, Canòlich, Certers, Fontaneda, Juberri i Nagol amb un dron lleuger i un sistema nebulitzador. Aquest aparell de curta distància permet actuar en zones de petita superfície i a uns 200 metres del punt d’accés.

En una segona fase, la setmana passada es va incidir amb un 'helidron' de llarga distància en diferents zones amb problemes d’accessibilitat. En concret, es va fer un test al Solà de Fontaneda, Mossers i les Pardines. Com que l'autonomia de l'aparell és més elevada, entre 8 i 10 minuts per vol, i com que aconsegueix una major velocitat, permet arribar molt més lluny que amb el dron de curta distància, entre 400 i 500 metres de radi d'actuació i unes 4 hectèrees per vol.

Durant l’estiu, es farà un seguiment de l’activitat de l’eruga processionària del pi en els boscos lauredians amb trampes de feromones. Després, entre setembre i octubre, es preveu tornar a fer tractaments preventius. De fet, el Comú ha informat que un dels seus objectius és treballar en la conservació i millora del Medi Ambient subratllant la importància dels boscos i de la natura.

Un dron per tractar la plaga de la processionària

Un dron per tractar la plaga de la processionària

tracking