El comú tanca l'exercici del 2016 amb un superàvit real de 4,6 milions

Crítiques de la minoria perquè només s’ha executat un 53% de la inversió i s’han reconduït 1,7 milions d’obres pendents

El comú tanca l'exercici del 2016 amb un superàvit real de 4,6 milionsFERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir, només amb el suport de la majoria i l’abstenció dels quatre consellers de la minoria, els comptes corresponents al 2016. Els números mostren un superàvit de 6,3 milions després d’haver executat 31,57 milions de despeses (88,13%) i 37,9 milions d’ingressos (105,84%). Ara bé, si es té en compte que s’han reconduït 1,7 milions al pressupost del 2017 corresponents a despesa d’inversió ja compromesa, el superàvit real passa a ser de 4,6 milions. Això implica que tan sols s’han executat 2,53 milions dels 4,78 previstos en inversions (el 53%). Pel que fa a l’endeutament, s’ha reduït en quatre milions, passant de 42,2 a 38,2 milions, el 112,5% de la mitjana dels ingressos liquidats els últims tres anys.

Aquesta situació va provocar les crítiques del grup de Cd’i + Ld’A. El conseller Víctor Pintos va alertar de “la part perversa” del superàvit fent referència “a la manca d’inversions”, i va remarcar la que considera “una mala planificació” pel que fa als diners destinats a obres. “El superàvit per inacció no és bo”, va reblar en declaracions als mitjans un cop acabada la sessió de consell de comú. Pintos va retreure especialment que la corporació de DA no hagi dut a terme les principals accions anunciades, com ara l’embelliment de l’avinguda Meritxell, el de l’avinguda d’Enclar i les millores als Serradells.

La majoria es defensa

La cònsol major, Conxita Marsol, va rebatre les crítiques remarcant que els 1,7 milions de reconduïts “són obres que s’han començat i que encara s’estan fent, com les separatives de Santa Coloma o les del carrer Bisbe Iglesias. Per tant, estem al 89% d’inversió executada”. La mandatària considera que és una xifra “important”, si bé reconeix que una part de les actuacions previstes no s’han fet “perquè vam prioritzar el poblet de Nadal per donar vida a la par­ròquia i l’enllumenat de Nadal”. Pel que fa a la reforma de l’avinguda d’Enclar, va argumentar que hi ha hagut un retard perquè havien d’esperar la signatura d’un conveni amb el propietari d’una unitat d’actuació. “No estic d’acord que no s’hagi fet una bona gestió de la inversió. Voldríem executar el 100% i aquest any ho farem”, va assegurar.

Pel que fa als ingressos, s’han recaptat 37,9 milions, dos milions més del que s’havia pressupostat. Aquest fet s’ha donat especialment pel creixement dels diners corresponents a cessions econòmiques (700.000 euros de més), d’ITP (375.000 euros més del previst), a més de l’increment de recaptació per aigua i en aparcaments. De fet, Marsol va detallar que el pàrquing de Prat de la Creu va aconseguir al desembre una recaptació rècord de 120.000 euros –sense tenir en compte els abonaments– i el del Parc Central va assolir els 112.000 euros. “No s’havia fet mai, això demostra que hi ha hagut molta gent al país, a Andorra la Vella i a la part alta”, va assegurar la cònsol major de la capital.

Amb aquests números a la mà, tant els consellers de Cd’i + Ld’A com les conselleres del PS van reclamar que es fes marxa enrere pel que fa a l’augment del preu de l’aigua i dels aparcaments. “Hi ha increments que es poden revisar. El treballador del carrer ha perdut molt poder adquisitiu i aquests increments tenen una afectació important”, va exposar la socialdemòcrata Dolors Carmona, recordant que tots els ciutadans contribueixen en el superàvit. Ara bé, Conxita Marsol va deixar clar que no tenen cap intenció de modificar els preus previstos.

RETRETS PEL CONCURS DE L'EIX DE MERITXELL

El conseller liberal Víctor Pintos va ser molt crític amb el fet que el comú hagi hagut de declarar desert el concurs de mèrits per fer el projecte d’embelliment de les avingudes Meritxell i Carlemany. “Si ha quedat desert és perquè alguna cosa no fem bé i si és així hem d’intentar millorar-ho”, va apuntar. Pintos va criticar el fet que els consellers de la minoria “no tenim cap tipus d’informació” sobre el concurs i va demanar a la majoria que fes “autocrítica interna”, remarcant que si el projecte s’hagués passat per comissió “els hauríem dit que enteníem que no era el modus operandi que es mereix una obra d’aquestes característiques. Pintos també va qüestionar que no s’hagués obert el concurs als enginyers des d’un inici. Marsol va defensar la seva actuació, tot aclarint que consideraven que era més una tasca “d’arquitectura”, i va tornar a lamentar la posició del Col·legi d’Arquitectes de vetar la participació en el concurs.

El comú tanca l'exercici del 2016 amb un superàvit real de 4,6 milions

tracking