Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Andorra la Vella

El comú tanca el 2016 amb 4,6 milions de superàvit

La majoria considera que és un bon moment per apujar el preu dels aparcaments i es mostra convençuda amb la mesura
Un moment de la sessió de ple d'avui.

El comú tanca el 2016 amb 4,6 milions de superàvit

Un moment de la sessió de ple d'avui.

ANA / M. B.
Actualitzada 28/02/2017 a les 17:26
El comú d'Andorra la Vella ha aprovat avui la liquidació del pressupost del 2016 amb l'abstenció de l'oposició. L'any passat es va tancar amb un superàvit de 6,34 milions d'euros, tot i que 1,7 milions són de despesa d'inversió ja compromesa al pressupost 2017, i per tant suposa un superàvit real de 4,64 milions. Els ingressos han estat de 37,9 milions mentre que la previsió era recaptar-ne 35,8, una quantitat que s'ha aconseguit sobretot per les cessions econòmiques urbanístiques, que han suposat 700.000 euros més dels previstos, o els 491.000 euros recaptats en aparcaments. A més, la cònsol major, Conxita Marsol, ha explicat que també hi ha hagut un augment del consum de l'aigua a causa de la sequera d'aquest estiu, que també ha fet augmentar els ingressos.

Des del PS, Dolors Carmona i Lídia Samarra han felicitat la majoria comunal per la bona situació econòmica, i han demanat que l'aprofitin per eixugar deute i per no apujar els preus d'alguns béns públics com l'aigua o els aparcaments, tal com ja han anunciat. En aquest sentit s'han pronunciat també els consellers de Cd'I+Liberals, Jordi Minguillón i Víctor Pintos, en considerar que si hi ha superàvit “no s'ataqui directament les butxaques dels ciutadans”. Tot i aquestes consideracions, Marsol ha insistit que cal conscienciar la ciutadania de la importància de l'aigua, i per això n'augmenten la tarifa, ja que a més feia molt temps que s'havia mantingut estable.

També consideren que és un bon moment per apujar el preu dels aparcaments, i es mostren convençuts amb aquesta mesura. El capítol d'inversions s'ha executat en un 53% (2,53 milions dels 4,78 pressupostats), als quals s'ha d'afegir-hi els 1,7 milions de reconduïts al pressupost del 2017, de tal manera que l'execució real es troba gairebé al 89%. És aquí on s'ha mostrat força crític el conseller liberal Víctor Pintos perquè considera que es tracta d'un discurs triomfalista, ja que “el superàvit no és sinònim de bona gestió perquè hi ha hagut una important manca d'inversió”. I en aquest sentit s'ha referit a l'absència de projectes anunciats per a l'any passat com l'adequació de l'avinguda Enclar o l'embelliment de l'avinguda Meritxell. La cònsol ho ha reconegut i desitja que el més aviat possible s'inicïin les obres de l'avinguda Enclar, i ha lamentat la polèmica amb el Col·legi d'Arquitectes que diu que ha impedit que les obres d'embelliment de l'avinguda Meritxell es puguin iniciar aquest mes de maig.

Tal com es va anunciar la setmana passada, el concurs de mèrits que han convocat els comuns d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany ha quedat desert perquè els arquitectes consideren que hauria de ser concurs d'idees. És per això que el Pintos ha demanat a la majoria comunal que faci autocrítica i estudie el motiu pel qual ha quedat desert, ja que pot donar molt mala imatge a la capital. A més, ha criticat que es decideixi ara obrir el concurs als enginyers, “quan s'hagués pogut fer des del primer moment”.

Finalment, pel que fa a l'endeutament, ha passat dels 42,2 milions d'euros als 38,2, el que permet tancar l'exercici al 112% de la mitjana dels ingressos liquidats dels últims tres anys, gairebé 30 milions menys del sostre màxim d'endeutament (200%) que preveu la Llei de les finances comunals. Marsol ha avançat que els 4,6 milions de superàvit es destinaran a eixugar deute i a inversions, tot i que encara no han decidit les quantitats exactes.
  • #1 Jordi
    (28/02/17 20:07)

    Sra. Consol, pot dir-me algun lloc dins la Parroquia d'Andorra la Vella on pugui aparcar el cotxe sense pagar res ? Sempre estic obligat a tenir un PK.... No és necessari l'augment de preus!!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts