El comú vol iniciar l'aparcament i la plataforma abans de l'estiu

Josep Mandicó destaca que es necessita la part superior de l’aparcament perquè Ensisa faci l’arribada de les Copes del Món del 2019

El comú vol iniciar l'aparcament i la plataforma abans de l'estiuXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un dels projectes més importants de la legislatura que està treballant Canillo és acabar de tancar els acords per poder iniciar els treballs de l’aparcament vertical d’ús públic de Soldeu a sobre del qual Ensisa ha de fer la plataforma per millorar la zona d’arribada que ha d’acollir les finals de Copa del Món d’esquí que ha d’organitzar per al 2019. El cònsol major reconeix que “anem justos de temps però estarà a punt” per a les proves i per això confia tenir “al més aviat possible” els convenis amb els privats afectats per la construcció prevista. “La idea és tancar-lo aquesta primavera i si podem començar les obres abans de l’estiu”, assenyala Josep Mandicó en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

El mandatari canillenc subratlla que es tracta “d’un projecte molt complex perquè no és només l’aparcament, també està la zona coberta del riu però està bastant avançat”, i recorda que el que es necessita és “la part superior del pàrquing” que finança el comú perquè la societat responsable de les pistes de Soldeu-el Tarter pugui fer la plataforma d’ar­ribada per celebrar les competicions esportives. Precisa, Mandicó, que “s’ha refet el projecte que hi havia fa anys on es preveia una passarel·la que feia Ensisa, i el problema és que per recolzar-nos en un costat havíem de parlar amb el particular”, i apunta que s’han agafat les idees inicials i el conjunt, que assumeix la part pública, consta “d’una plataforma i un pàrquing, no hi ha res més previst”.

Obres senzilles

Respecte a les converses amb el propietari dels terrenys afectats per l’equipament, assegura que “hi ha uns principis d’acord importants i hem d’acabar de tancar-los, però el diàleg és molt fluït i cordial i avancem bé”. Mandicó prefereix no donar detalls del projecte perquè el comú vol fer “una presentació especial”, i augura que quan es tanquin els convenis les obres vagin ràpid “perquè els pàrquings són relativament senzills de construir una vegada ens hi fiquem”. I no concreta el nombre de places que tindrà l’aparcament, que ha anat agafant més envergadura segons s’ha avançat en el disseny de l’equipament. Per ara la previsió “és que tingui entre 450 i 550 places, però ho hem d’acabar de definir”, explica el cònsol major.

Habilitar pàrquings a la parròquia és una de les inversions que s’emporta part dels 4,5 milions d’euros del pressupost d’aquest any. De moment s’han fet obres en els que s’han previst a Ransol i al Tarter per cobrir les mancances detectades als dos pobles “i els dos funcionen a cel obert”, apunta Mandicó. Hi afegeix que el del Tarter, que té més de 200 places, “està pràcticament acabat perquè serà a cel obert i ens queda molt poca feina i té una capacitat molt important al voltant de l’església i així queda resolt” el problema d’aparcaments.

En el cas del pàrguing de Ransol el comú preveu acabar aquest any “la plataforma perquè són idees a llarg termini i allà volem fer una planta semisoterrània i l’altra no i hem d’anar afegint places i fer a poc a poc”, ara en té unes 80, i “tampoc es tracta de fer totes les grans inversions de cop” per evitar repetir errors del passat, conclou el cònsol.

PAS EMPEDRAT PER MILLORAR L'ACCÉS AL MIRADOR DEL ROC DEL QUER

El mirador del Roc del Quer està atraient també a l’hivern visitants. Josep Mandicó ressalta que “hi ha afluència” i el comú s’ha adonat que el camí d’accés és un problema perquè és de terra “i amb la neu hi ha molt fang i ens estem plantejant fer a l’estiu un accés perquè quan plogui o nevi no hi hagi fang”. Les alternatives són plantar-hi herba, “però amb la quantitat de gent que passa no creix i estem estudiant com fer un pas amb empedrat”, indica el màxim mandatari canillenc. Les millores al mirador inclouen, a més, fer una petita zona de serveis que serà una caseta d’informació, merchandising, lavabos i probablement màquines on poder comprar aigua o refrescos “però no serà un bar”, assegura el cònsol.

L’altre assumpte pendent és la instal·lació de càmeres de vigilància, però “portar la llum és molt car i estem fent proves amb càmeres a baix a veure si trobem algunes de difícil accés perquè depèn de com ens les destrossaran o ens les prendran i que es puguin carregar amb algun sistema solar” per buscar efecte dissuasori, “que se sàpiga que hi són, perquè si algú vol fer l’animal el farà igual però per evitar bretolades i que no acabi en un accident”, incideix.

tracking