DA, Liberals i SDP rebutgen que els residents puguin votar a les comunals

Els partits no donaran suport a la demanda de 6.400 ciutadansSAl·leguen que no hi ha reciprocitat amb els altres països

DA, Liberals i SDP rebutgen que els residents puguin votar a les comunalsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els partits rebutgen iniciar una modificació legal per tal de permetre que els residents votin a les properes eleccions comunals. Només el PS és favorable a la campanya que han vehiculat els sindicats i que ha permès recollir prop de 6.400 signatures –el 95% del total– a favor del sufragi dels ciutadans a les comunals majoritàriament a partir dels cinc anys de residència. Els promotors faran arribar les adhesions al Consell General però DA, Ld’A i SDP ja han avançat que no hi donaran suport. Les formacions repliquen que primer s’hauria de regular la qüestió de la reciprocitat per tal que els andorrans residents a l’exterior tingui el mateix dret, i avisen que una actuació d’aquest tipus requeriria un canvi en la Constitució que no veuen factible ara per ara.

La consellera liberal Judith Pallarés destaca que “un andorrà a fora no té aquest dret” i considera que abans de concedir-lo als estrangers residents al país “tothom hauria de respondre igual”. “Si me’l reconeixen a fora potser sí” que es podria regular al país. En aquesta línia, el secretari general de DA, Èric Jover, afirma que “hi hauria d’haver certa reciprocitat” i en aquest sentit assenyala que “en altres països no ens deixen votar a les eleccions municipals”. Igualment, el dirigent taronja posa de manifest que “el vot dels residents sovint el definim en comparació amb el que passa als estats veïns”, on les atribucions d’un municipi “no són gens comparables amb les competències que té un comú”. Així mateix, la consellera liberal Judith Pallarés lamenta que es vulgui “mimetitzar la situació que hi ha a altres països quan aquí no és la mateixa”.

De la seva banda, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi considera que la campanya ha seguit “un camí equivocat” i per tant “poques possibilitats té de prosperar” perquè faria falta un canvi a la Constitució. “El dret a vot està reservat a la nacionalitat i per tant s’hauria de canviar la Constitució i posar que sigui recíproc”, argumenta, alhora que assegura que “ara per ara no és viable”. El parlamentari defensa que es rebaixin a deu el nombre d’anys de residència per obtenir la nacionalitat i apunta que així hi hauria una “aproximació” respecte al que demanen els sindicats.

Jover remarca que concedir el dret a vot als residents podria provocar “certa desproporció” entre nacionals i forans i constata que el debat de la nacionalitat s’haurà de tenir en el marc de l’acord d’associació amb la UE. “Hem de veure quina és la posició dels ciutadans andorrans a la UE i mirar com els ciutadans de la UE s’impliquen en la vida a Andorra”, argumenta, i en aquest sentit aposta per “reforçar la nacionalitat andorrana i donar-li poder” per tal d’abordar les qüestions al voltant de la nacionalitat.

tracking