Meteorologia

El temporal de vent obliga a tancar el port i part de les estacions d'esquí

Grandvalira no va poder obrir el sector d’Encamp ni algunes cotes altes i a Vallnord només es podia esquiar a Pal

El temporal de vent obliga a tancar el port i part de les estacions d'esquí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fort vent que va afectar ahir el país va provocar diverses incidències tant pel que fa a les estacions d’esquí com al trànsit, i també va deixar alguns desperfectes materials. Les ràfegues més fortes van tenir lloc al nord del país i a les cotes més altes: a Envalira es van registrar cops de fins a 160 quilòmetres per hora i a les Fonts d’Arinsal van arribar als 155 quilòmetres per hora. Davant d’aquesta situació els dominis esquiables van veure alterat el seu funcionament. En el cas de Grandvalira es va tancar el sector d’Encamp, ja que el Funicamp no funcionava, mentre que la resta de sectors van estar oberts tot i que hi havia algunes connexions tancades així com algunes de les pistes de les cotes més altes. De fet, només hi havia obertes 58 de les 128 disponibles.

En el cas de Vallnord, Arinsal no va poder obrir i Pal va començar el dia permetent només l’accés a les cotes baixes, si bé al llarg del dia va anar obrint de manera progressiva. En el cas d’Arcalís, no va poder funcionar, ja que la carretera també va estar tancada tot el dia per poder fer els treballs necessaris per netejar-la i condicionar els accessos tant als ginys com a la resta d’instal·lacions de l’estació.

Carreteres

A més de l’accés d’Arcalís, que ahir a la nit seguia tancat, també es va prohibir durant tota la jornada el pas dels vehicles per la carretera del Port. Tal com va explicar el director de Protecció Civil, Francesc Areny, “obrir era un risc. Quan passaven les màquines la carretera quedava neta, però al darrere un cop de vent tornava a formar congestes”.

Areny va alertar també de l’elevat risc d’allaus (es manté el nivell 4 sobre 5), ja que l’última neu que ha caigut ha format capes molt fràgils “i caldrà tenir molta cura amb l’esquí de muntanya i el forapista, perquè qualsevol traçada podria fer baixar l’allau”. A més, durant la nit passada es preveia que les temperatures fossin més elevades i per tant, la pluja podia arribar fins als 2.000 o els 2.200 metres, de manera que la meteorologia ajudaria, encara més, a desestabilitzar les capes de neu.

Aquesta situació també va comportar la reacció de les autoritats franceses. Preocupades pel corredor d’allaus que hi ha entre el Pas i el túnel de Pimorent, ahir a les 22 hores van decidir tancar l’accés a França per l’RN-22 i no s’ha obert fins avui a les sis del matí.

D’altra banda, les fortes ràfegues de vent que van notar-se a totes les parròquies també van obligar els bombers a fer fins a cinc serveis de certa rellevància. Concretament van haver d’actuar en un edifici del carrer Josep Viladomat, a Escaldes-Engordany, on s’havien desprès uns vidres; a la zona escolar de la Margineda i a la carretera d’Anyós es van haver de mobilitzar per treure arbres que havien caigut; al carrer de la residència El Cedre van actuar per retirar part d’una teulada que estava a punt de caure i, per últim, també es van haver de desplaçar fins a l’avinguda Salou perquè es va detectar que el vidre d’un edifici estava a punt de desprendre’s.

Francesc Areny va destacar que tot i les nevades d’ahir, en general no es van produir complicacions en la circulació. Pel que fa a la previsió meteorològica, s’esperava que la nit passada tornés a nevar feblement cap al nord del país i que el límit de pluja i neu oscil·lés dels 1.800 als 2.200 metres d’altitud. Durant la jornada d’avui es preveu que les precipitacions de neu només continuïn a la part nord del país, mentre que al sud s’espera un cel més clar. A la tarda, però, poden tornar les precipitacions i només durant la propera nit la neu podria arribar a la meitat sud amb acumulacions de com a màxim cinc centímetres. Pel que fa al vent, es mantindrà moderat.

tracking