Temporal

França tanca l'accés al Pas de la Casa arran de les fortes nevades

La frontera sud va registrar retencions per l’arribada de turistes

França tanca l'accés al Pas de la Casa arran de les fortes nevadesFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

França va tancar ahir l’accés al Pas de la Casa, l’RN-22, arran de la nevada que es va registrar, va informar el servei de Mobilitat al Diari. El tancament es va produir a les onze de la nit i aquest servei preveia que durés tota la nit. Aquesta no és l’única via que es va veure afectada pel temporal, ja que també es va haver de tallar a partir de les 18.20 hores i durant tota la nit la carretera per arribar a l’estació d’Arcalís. D’altra banda, ahir es necessitaven equipaments especials per circular per la carretera general tres a partir de la Massana i a la dos a l’altura de Canillo.

Les nevades combinades amb la forta afluència de visitants també van comportar retencions a la frontera sud. El Servei Català de Trànsit va alertar pels volts de les 19.30 hores que hi havia nou quilòmetres de retencions a l’N-145 de Valls de Valira a Andorra, arran de l’ar­ribada de turistes –els hotels fregaran el cent per cent aquest cap de setmana– i pel temporal. No obstant això, va destacar que aquestes cues van durar prop de mitja hora, fins a les vuit del vespre. Aquella mateixa hora també es van registrar retencions d’un quilòmetre a Sant Julià per l’arribada de turistes, que van durar una hora, segons Mobilitat.

El temporal també preocupa les estacions, que esperen poder obrir el cent per cent de les pistes si la meteorologia ho permet. Tant Grandvalira com Vallnord van explicar ahir que des de dijous neva, però esperen que les precipitacions acabin avui al matí, situació que podria afavorir que obrin totes les pistes.

A més, ambdós dominis també van assegurar que tenen força reserves i, per tant, esperen una elevada afluència d’esquiadors. De fet, des de Vallnord van constatar que ahir ja hi havia una gran presència de persones. Des de Grandvalira van apuntar que de moment no han tingut cap cancel·lació ni incidència a causa del temporal.

Aquesta afluència també s’ha notat als hotels. “Tècnicament plens.” Així va qualificar ahir el president de la Unió Hotelera (UH), Manel Ara, la situació dels establiments per a aquest cap de setmana. El percentatge mitjà d’ocupació per a les nits d’ahir i avui és del 97% a tot el país. Per a aquesta nit, el 99% dels llits estan ocupats. “Les nevades d’aquests darrers dies ens han anat molt bé i la gent s’ha animat a pujar”, va assenyalar Ara en declaracions al Diari, que va afegir que “l’ocupació és extraordinària a tots els hotels”. Malgrat que ahir a la tarda continuaven les nevades, des de la UH es va assegurar que no s’han vist afectades les reserves. “Algun client ens ha preguntat si estava nevant i si n’hi ha hagut algun que ha decidit anul·lar la reserva, la majoria de llits s’acabaran omplint a última hora”, va explicar.

Gruixos de 25 centímetres

Els dos darrers dies de nevades van deixar un increment de 25 centímetres de neu a Grandvalira. El domini de la vall d’Orient ahir tenia oberts 180 quilòmetres dels 218 que té de pistes esquiables perquè el vent va impedir que s’obrissin les cotes altes.

D’altra banda, a Vallnord les precipitacions van deixar gruixos de 35 centímetres. En el cas de Pal-Arinsal ahir les cotes de neu es movien entre els 150 i els 100 centímetres. De les 43 pistes que tenen, 38 estaven operatives, així com 27 dels 28 remuntadors. En el cas d’Ordino-Arcalís es van registrar cotes de neu d’entre els 180 i els 110 centímetres, estaven en funcionament 25 de les 28 pistes i tretze dels catorze remuntadors.

tracking