El comú invertirà 119.000 euros per millorar les captacions d'aigua malmeses

Les obres es faran al riu de l’Escobet i a la Peguera, dues zones que van quedar malmeses en els aiguats dels estius del 2014 i del 2015

El comú invertirà 119.000 euros per millorar les captacions d'aigua malmesesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria invertirà 118.959,58 euros per tal de refer les captacions dels riu de l’Escobet i la Peguera. Així es va fer públic ahir en dos edictes publicats al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) en els quals s’informa de l’adjudicació de les obres corresponents. Així doncs, d’una banda es destinaran 59.607,79 euros a la refecció de la captació d’aigua potable del riu de l’Escobet, i 59.351,79 euros a la de la Peguera. Es tracta de les dues captacions que van quedar malmeses després dels aiguats del setembre del 2014 i del juliol del 2015, i que la primavera passada van provocar restriccions en el consum d’aigua ja que sortia tèrbola.

Segons va explicar el conseller de Serveis del comú, Joan Visa, es tracta d’adjudicacions parcials del concurs, ja que davant l’elevat cost que comportava aprofitar i fer treballs d’embelliment “vam prioritzar assegurar-ne el subministrament, perquè la gent el que vol és tenir aigua”. Així doncs, en aquests dos casos el que es farà és una nova captació fora de la llera del riu per garantir la independència respecte al curs fluvial i protegir-la en moments de fortes avingudes, a més de les corresponents canalitzacions per distribuir l’aigua, ja que després dels aiguats el que es va fer van ser captacions provisionals. En el cas del riu de l’Escobet, Visa va detallar que el Govern hi farà una bar­rera dinàmica per tal de protegir la captació. En tots dos llocs, l’adjudicació preveu un termini d’execució de 60 dies, si bé l’inici dels treballs no serà immediat. El conseller va indicar que les obres començaran quan es pugui accedir a la zona. Pel que fa a la segona fase de les obres, la corresponent a l’embelliment ara per ara es deixa en espera de si es pot fer més endavant.

De fet, cal tenir present que les obres per refer les captacions estaven previstes per a l’any 2016, però segons va explicar Visa “per una qüestió de timing amb tots els tràmits no vam ser a temps de fer-ho”.

Aquests no seran els únics treballs que farà el comú per tal de millorar la xarxa d’aigua. En un altre edicte publicat també ahir al BOPA s’informa de l’adjudicació dels treballs per fer la impermeabilització del dipòsit de Certers. En aquest cas s’hi invertiran 14.987,02 euros i el termini d’execució previst és de tres setmanes. “En aquest dipòsit havíem detectat que hi havia moltes pèrdues d’aigua perquè tenia moltes fissures. És un dipòsit que té certa edat i toca redreçar-lo”, va afirmar Visa. Durant aquest any el comú preveu fer un estudi de tots els dipòsits per determinar en quines condicions es troben. “Si veiem que hi ha pèrdues s’intervindrà. El que no volem és arribar a l’extrem, com ara. Si la vida útil d’impermeabilitzar és de 10 anys, no esperar-ne 14 o 15 a intervenir.” Amb tots aquests treballs i les vàlvules de terbolesa i els nous filtres que s’han instal·lat el conseller va afirmar que “es podrà evitar la terbolesa en un 99,9%”.

tracking