Energia

La minicentral d'Arcalís començarà a funcionar abans de final de mes

Les mútues parroquials esperen iniciar la construcció de la instal·lació d’Aixovall durant l’abril

La minicentral d'Arcalís començarà a funcionar abans de final de mesAESE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La minicentral hidroelèctrica d’Arcalís serà la primera que entrarà en funcionament. Les mútues parroquials, agrupades en la societat Productora d’Energies Renovables S.A. (Persa), ja n’han enllestit la construcció i a falta d’acabar de tancar uns últims ser­rells preveuen que en uns quinze dies pugui entrar en funcionament. Així ho va explicar el portaveu de l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE), Joan Carles Grau, que va assegurar que “està provada i funciona perfectament”. El darrer mes s’hi han fet proves d’estanquitat i s’ha posat en marxa per comprovar que tot anava segons el previst. Ara bé, per no interferir en la producció de neu de l’estació, ja que la central utilitza l’aigua de la bassa que Arcalís té per fer anar els canons, Grau va remarcar que la central no produirà energia mentre l’estació necessiti aigua.

Un cop fet realitat aquest projecte, el següent pas serà materialitzar la d’Aixovall. Justament dimecres passat, el Govern va declarar el projecte d’interès nacional, un dels dos passos que es requerien per poder tirar endavant. El segon depèn del comú, que està previst que en breu autoritzi PERSA per al dret d’ús de l’aigua. Cal recordar que el Govern té fins al dia 31 de gener per aprovar el projecte i inscriure’l de manera definitiva al registre.

Obres

Grau va explicar que quan tots aquests tràmits estiguin fets, s’encarregaran els treballs i s’espera que les obres de construcció es puguin començar l’abril vinent. Precisament la construcció d’aquesta segona minicentral serà el que obrirà la porta a l’entrada de capital privat. “Si podem construir aquesta, engegarem el procés perquè hi puguin entrar inversors”, va detallar el portaveu de l’AESE.

Els detalls de la posada a la venda de les accions de la societat encara no estan tancats del tot, però la previsió és que es posin accions a la venda per valor de 2 milions d’euros. Tot i així, en principi no hi ha d’haver canvis en el funcionament que s’havia anunciat. Les mútues pretenien que en la subscripció pública es poguessin comprar poques accions amb un preu a partir de 500 euros, que seria el preu que tindria cada títol. I la voluntat era que com a màxim una persona física o jurídica pugués comprar 10 accions.

PERSA havia previst també la construcció de dues minicentrals a la Massana, però finalment s’ha descartat el projecte, com a mínim a curt termini. En aquest cas s’havia previst la instal·lació de dues turbines que permetien arribar a una producció de fins a 1.000 quilowatts, ja que cada una hauria produït els 500 quilowatts que permet com a màxim el reglament actual. Les mútues, però, van arribar a la conclusió que no era rendible i per tant van deixar la proposta en espera. En un futur, confiant que el reglament canviï i permeti produccions més altes, no descarten dur-la a terme, però sense haver de doblar el material.

A més de les mútues, l’empresa catalana Anella del Pirineu també havia presentat projectes de construcció de minicentrals. No obstant això, abans d’entregar la documentació necessària per rebre l’autorització del Govern, des de la societat es va informar que es retiraven els projectes i que no se’n faria cap.

tracking