Els comerciants evidencien la falta de places d'aparcament a la capital

Els responsables de les botigues creuen que la dificultat per trobar pàrquing és un bon símptoma perquè demostra que hi ha molta afluència

Els comerciants evidencien la falta de places d'aparcament a la capitalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comerciants d’Andorra la Vella han fet palès que els darrers dies la capital s’ha omplert de vehicles i que no hi ha oferta suficient de pàrquings per poder-los en­cabir tots. Del 23 al 29 de desembre van arribar 105.500 vehicles, la majoria (73.500) van entrar per la frontera del riu Runer, un 10% més que l’any anterior, segons Mobilitat. Precisament, aquest volum de visitants ha comportat que els dar­rers dies sigui difícil trobar aparcaments a la capital, segons els comerciants.

“Sempre que ve molta gent passa això, que falten places de pàrquing”, va destacar al Diari Sònia Yebra, presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’Avinguda Meritxell. En aquest sentit, va defensar que el mes d’agost, un altre dels moments àlgids d’arribada de visitants al Principat, també manquen llocs per aparcar.

Tot i així, Yebra va argumentar que desconeix quina pot ser la solució per atacar aquesta problemàtica. “El comú no es pot treure places de pàrquing de sota la màniga”, va admetre Yebra, que hi va afegir que en un país que es troba en mig d’una vall és difícil trobar una resposta a la demanda de més places d’aparcament. Ara bé, Yebra va manifestar que una de les propostes que es podrien estudiar és la de “crear pàrquings verticals”.

Optimisme dels comerciants

Paral·lelament a la carència de llocs per estacionar els vehicles, els responsables de les botigues veuen en això un bon símptoma.

Per Víctor Martín, president dels Comerciants del Centre Històric d’Andorra a Vella, “ja estaria bé que cada dia faltessin aparcaments”. I va valorar que malgrat tot “afortunadament hi ha gent al país, tot i que falta neu”, i va remarcar que “desitjaria que sempre fos així”.

D’altra banda, Rosa Pascuet, la presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, també va afirmar que “hi ha molta gent a Andorra i no hi ha lloc per aparcar. Això dona gust, tingui repercussió en les vendes o no”. Pascuet va posar en relleu que “els pàrquings són els que són i no es pot fer res per canviar-ho”, ja que el Principat “és un país petit”.

El maig del 2015, l’ex-cònsol major, Jordi Minguillón, va anunciar que retirava trenta places de zona blava a Riberaygua i Travesseres. Recentment, la cònsol, Conxita Marsol, també va apuntar que treia trenta places més a l’avinguda Tarragona per un projecte d’embelliment de la via. Sobre aquesta reducció de llocs per aparcar, Pascuet va valorar que això no ha provocat que arribessin menys turistes a la zona i, per tant els comerços tinguin menys vendes. “Unes places més o menys de pàrquing no són una solució, sinó que han de fer coses perquè aquí també arribin visitants”, va exposar. En la mateixa línia, Pascuet va subratllar que s’han de potenciar mesures perquè arribin turistes fins a la zona, i en aquest sentit va lamentar que pràcticament no hi hagi llums de Nadal.

Martí, de la mateixa opinió que Pascuet, va apuntar que “abans de buscar una solució per a la qüestió dels aparcaments, el que faria falta és que els aparcaments estiguessin plens sempre”. Martín també reclama mesures per incentivar l’arribada de turistes.

tracking