reportatge

Caos sense urbans

Els dies previs a Nadal la capital va viure moments d’autèntic col·lapse circulatori. L’acumulació de turistes i diverses baixes imprevistes al cos d’agents de circulació van fer que transitar pel centre fos quasi impossible, situació que denuncia la minoria del PS.

Caos sense urbansFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

l dies previs a Nadal i Sant Esteve hi va haver cues interminables. Sobtava que l’accés al centre d’Andorra la Vella estigués tan bloquejat. En cap cruïlla trobaves cap urbà que t’orientés i la gent buscava dreceres i acabava tothom a la gola del llop.” Així relata la consellera de la minoria comunal del PS, Dolors Carmona, el caos circulatori que es va produir a la capital ara fa una setmana i del qual va ser testimoni, fet que va comportar que demanés explicacions personalment a la cònsol major, Conxita Marsol. “Vam demanar què havia passat, perquè era una situació constatada i observable no tan sols per nosaltres, sinó per la cònsol”, va assegurar Carmona, que va remarcar que enmig del caos “els urbans brillaven per la seva absència”. És per això que va reclamar una millor planificació perquè, segons li consta, “sembla que manquen agents i que n’hi havia alguns de baixa”.

Fonts de la corporació van reconèixer que es va produir una manca d’efectius “circumstancial”. I és que malgrat que s’havia fet una planificació per a aquest dies, es van produir un seguit de baixes imprevistes “que van afectar especialment el torn de tarda”. Això es va sumar a l’arribada de molta gent i al fet que es va col·lapsar el pàrquing de Pyrénées, de manera que alguns dels agents disponibles es van haver de desplaçar a aquella zona per tal d’agilitzar el trànsit.

De fet, des del comú es va defensar que justament per les festes de Nadal es va preveure un dispositiu especial, que es va iniciar el dia 19 i que acabarà el 8 de gener. Així, aquests dies el servei es reforça i es demana especialment que tots aquells agents que tinguin festes o hores per recuperar no ho facin durant aquest període. Des del comú es va indicar que el dispositiu preveu que a les tardes, que es poden sumar activitats programades i un increment del trànsit per la baixada de pistes, hi ha entre 12 i 14 efectius, més de l’habitual, que controlen especialment les cruïlles. Tan sols es rebaixa la presència d’agents al car­rer del 24 al 26 perquè hi sol haver pocs vehicles. Aquests dies es treballa amb serveis mínims, de sis i vuit agents en funció del torn.

Dolors Carmona va indicar que si es tracta d’un fet puntual no té res a dir, però, no obstant això, considera que hi va haver una manca de planificació. I, a més, va insistir que si el problema es trobava sobretot a la zona de les avingudes Salou i Tarragona, i “a Santa Coloma no hi havia ningú”, no entén com no es desviava la gent a la Margineda.

tracking