Reportatge

El tió caga els primers regals per a un centenar de nens

La tradició a Ordino diu que la nit de Nadal arrenca de bon matí a la plaça Major, on els més petits s’apleguen per fer cagar el tió, que els omple de regals.

El tió caga els primers regals per a un centenar de nensFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar de nens i nenes, acompanyats dels seus pares i avis, es van aplegar dissabte al matí a la plaça Major d’Ordino per rebre el primer dels regals d’un Nadal en què esperen rebre una bona quantitat de presents fins al 6 de gener, dia de Reis, quan es posarà el punt final a les festes. I quan es parla de Nadal a Andorra la tradició diu que a Ordino s’ha d’anar ben esmorzat i carregat d’energia per picar fort el tió, que engreixant des del 8 de desembre ha de cagar regals a la canalla de totes les edats. Un cop més ho va fer, i tots els infants que es van aplegar a la plaça Major van marxar cap a casa més o menys satisfets pel regal que el tió de Nadal tenia reservat per a ells. I com és tradició ho van fer al ritme de la lletra: “Tió, tió, caga tió, no caguis arengades que són salades, caga torrons que són més bons.” I com és tradició, a cops de bastó i sota els acords del grup d’animació de carrer català Xip Xap, també habitual en la matinal festiva d’Ordino.

Abans del moment més esperat, el de fer cagar el gran tronc col·locat al bell mig de la plaça, els membres de Xip Xap, vestits de pastorets, van fer ballar petits i grans, un cop superada la timidesa inicial, un recull de nadales de tota la vida versionades a l’estil rock. Fins i tot van intentar espantar una mica la canalla recordant la figura del diable recuperant un clàssic dels vuitanta de Miguel Bosé: Don diablo se ha escapado, tu no sabes la que ha armado. No van aconseguir espantar ningú.

I per fi va arribar el moment més esperat. Fent cua, ordenats de més petits a més grans, els nens d’Ordino i també d’altres parròquies van anar esperant el seu torn per picar ben fort el tió i cantar, alguns encara més fort, la tradicional lletra.

I de la panxa del tronc màgic van sortir tot tipus de regals per a la canalla. Agendes, llibretes, llapis, bolis i contes per als més estudiosos. Peluixos, cotxes i camions de plàstic, ninos i trencaclosques per als més juganers. I caramels i dolços per als més llaminers.

Els nens i nenes ordinencs que no en van tenir prou amb el tió de Nadal van rebre a la tarda el Pare Noel també a la plaça Major, on es va repartir coca i xocolata. Una tarda màgica en què un dels protagonistes de la nit de Nadal va visitar la resta de parròquies. A Encamp i el Pas de la Casa van rebre el Pare Noel amb una cavalcada, mentre que a la Massana la recepció va ser a la plaça de les Fontetes. A Canillo va arribar amb els seus follets en trineu i a Andorra la Vella va rebre als carrers les cartes dels infants.

El tió caga els primers regals per a un centenar de nens

tracking