El comú tindrà un milió d'euros més d'ingressos per l'impost de la propietat

Trini Marín destaca que el gravamen s’ha revisat i actualitzat respecte a les altres parròquies després de tancar el cadastre

El comú tindrà un milió d'euros més d'ingressos per l'impost de la propietatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ciutadans escaldencs no tindran un augment de taxes ni tributs l’any que ve, “ho hem mantingut congelat”, precisa la cònsol major, però sí que hi haurà qui haurà d’assumir el pagament de la imposició que grava les propietats, que s’ha actualitzat i que si es compleixen les previsions del que el comú ha calculat després de tota la revisió del cadastre i de saber a qui corresponen les propietats i les dimensions que tenen “suposarà un milió d’euros més”. Trini Marín explica que el pressupost del 2017 inclou els ingressos derivats de “l’impost de propietat, que l’any passat ja es va modificar perquè Escaldes ja té el cadastre i ho hem explicat i ens hem acollit al que fan totes les parròquies”.

La mandatària escaldenca assegura que fins ara tenien “una tarifa molt, molt baixa”, i ara s’ha actualitzat en la darrera modificació de preus públics, i com que es disposa de les dades dels propietaris “algú tindrà alguna diferència”. Per avisar els afectats del nou gravamen el comú ha enviat una carta fa unes setmanes “amb les fitxes cadastrals perquè se sàpiga tot el que es cobrarà”, asse-nyala Marín a COPE Andorra-AD Ràdio. La conseqüència serà que la millora de la recaptació permetrà a la corporació incrementar les inversions i dissenyar un pressupost que la cònsol qualifica de “molt valent després de quatre anys treballant per estalviar i reduir el deute, que s’ha aconseguit”.

DOS MILIONS PER AL FENER

El capítol d’inversions dels comptes que s’aprovaran en breu és de cinc milions. La quantitat més important es destina a la reforma de l’avinguda del Fener, amb dos milions, que Trini Marín precisa que està tota prevista per a aquest any “però s’ha de reconduir perquè s’han d’anar pagant certificacions”. La resta de la partida es distribueix entre el pàrquing de l’Escaler, la compra de la parcel·la de davant de l’església “i continuar gestionant el dia a dia, que això ja representa molts diners i canvis de voravies que relliscaven molt”.

La cònsol escaldenca centra els esforços a poder avançar en la construcció de l’aparcament de la part alta. Destaca que al proper any i, per tant, a càrrec de les inversions del 2017, “ja ens agradaria començar a posar la primera pedra, que vol dir tirar a terra els dos edificis que s’han d’enderrocar”. A més, es contempla la despesa que generaran “tots els micropilots que s’han de fer per aguantar la carretera de l’Obac i tot això costa molts diners i per això hem sigut valents”. Marín puntualitza que “tot i que hem contemplat això” podria ser que el projecte no pugui començar a rodar el 2017 “perquè és molt fàcil pensar que es posa allà una màquina i ja està”, però remarca que allà hi ha uns propietaris, els convenis ja estan signats, van passar per un ple de comú però hi va haver una defunció d’un dels propietaris “i ho va retardar una miqueta tot”. En aquest moment s’està treballant en tota la fase administrativa a tancar tota la paperassa que comporta tirar endavant la construcció de l’aparcament.

La cònsol manifesta que l’objectiu de tota la corporació seria poder iniciar els treballs l’any vinent, “ens agradaria, però ho veig una mica difícil”, i especifica que tal com s’estan desenvolupant els terminis “al nostre mandat és impossible veure l’edifici construït però sí que fem les bases perquè un proper cònsol que entri al comú ho tingui perquè sigui més factible”. El principal assumpte que costa resoldre és si el pàrquing es farà en concessió o si ho assumirà el comú. La majoria del terreny que ocuparà l’equipament pertany a un únic propietari “i s’està treballant per les places de pàrquing, el que pertocaria a uns i altres”, apunta Trini Marín. Per afegir que una de les especificitats que ha de tenir en compte la fórmula que es triï “és que el comú quan té places de pàrquing tampoc no les pot posar a la venda, aleshores s’està treballant amb el departament jurídic de quina manera es pot fer millor i que sigui viable per a tots”.

Reconeix la màxima responsable d’Escaldes que “és bastant complicat, però penso que ens en sortirem”, i recorda que “es van fer canvis del projecte inicial per no tocar les alineacions, el que ha reduït el cost passant de 800 a 600 places, que creiem que ja en són moltes i suficients”.

LA RECAPTACIÓ PER ITP DUPLICA LA PREVISIÓ

Els ingressos derivats de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) també han estat a Escaldes, com a d’altres parròquies, millor del previst. “Ha suposat una millora amb què no comptàvem, perquè hi ha hagut moltes vendes de pisos i puja un milió d’euros, quan teníem previst entre 400.000 i 500.000 euros, seguint la línia d’anys anteriors vam voler ser cautelosos”, incideix Trini Marín, per apuntar que per aquesta via i pel fet “que tenim molts aparcaments fa que a les finances comunals es treballi bé”. Insisteix la cònsol que els quatre anys anteriors “van ser una mica durs” i es va aconseguir equilibrar tota la despesa de funcionament, i subratlla que tot i que es pugui pensar que “retallem i després es posen llums de Nadal i es fan dies Vivand això fa que la parròquia tingui molta més vida”. Destaca, per això, que les accions s’han d’explicar molt bé al personal del comú, al qual agraeix la feina feta per implicar-se “per donar un plus a la parròquia”.

tracking