Reportatge

Degoteig de turistes i compres

El pont de la Constitució espanyola i de la Puríssima ja expira amb els comerciants amb la sensació que hi ha hagut molts turistes als carrers i que s’ha anat venent de forma esglaonada. Asseguren que encara és d’hora per saber si l’aqüeducte ha estat un èxit.

Degoteig de turistes i compresXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ha estat un degoteig constant de turistes. Amb dies que hem venut força i amb altres amb la botiga plena però que la gent només mirava.” És la frase de la responsable d’una sabateria de l’avinguda Carlemany que es podrien fer seva bona part dels comerciants de Vivand i de l’avinguda Meritxell. Ahir, en el que es considerava el darrer dia fort de l’aqüeducte de la Constitució espanyola i la Puríssima, el principal eix comercial del país, el que comparteixen la capital i Escaldes-Engordany, estava ple a vessar en aquella hora de la tarda en què les pistes estan tancades i s’ha de fer temps per anar a sopar. Al matí també hi va haver gent, però a la tarda era un no parar de passejants amunt i avall de l’avinguda molts dels quals carregats de bosses amb les compres del dia.

La passejada per les avingudes posa en relleu que el turista els hàbits no els canvia fàcilment. Les botigues més plenes eren les de material esportiu, perfums i els centres comercials. I a la resta, anava per barris. Un establiment de bosses i maletes de la part baixa de Meritxell, petit, estava ben ple. “Tampoc cregui que s’està venent molt avui, divendres ens va anar molt millor”, explicava una de les dependentes. Una treballadora d’una botiga de roba de la part alta deia tres quarts del mateix: “No és una venda constant, però sí que es va fent calaixet.”

Semblava un guió après, ja que des de l’Associació de Comerciants i Veïns de l’avinguda Meritxell, la presidenta, Sònia Yebra, indicava que tot i que encara no havia parlat amb els membres de l’entitat “sembla que el pont està anant força bé”. Segons Yebra, “la gent està entrant molt a les botigues, però repartida. S’ha vist moviment tots els dies”.

Molts idiomes i ofertes de feina

Un macropont festiu a Catalunya i Espanya que no ha portat al Principat només turistes del sud. Almenys ahir a la tarda qui parava l’orella podia sentir a més del català i el castellà altres idiomes coneguts com el francès, l’anglès i l’italià, i d’altres més desconeguts. I també va poder veure nens, molts nens. I ocupant el mig del carrer, un fet que a Vivand és habitual, però que a la part baixa de l’avinguda Meritxell, que és per a vianants des de l’estiu, no tant.

Moltes vegades no sembla un espai vetat per als cotxes, però ahir la timidesa del passejant que encara no es fa seva aquesta part de l’avinguda brillava per la seva absència. Potser només passa en dies puntuals i de molta afluència de turistes, però l’avinguda Carlemany i la part baixa de Meritxell, les dues sense cotxes, feien goig. La part alta, amb menys turistes, no tant.

En espera que, un cop acabats els deu dies de pont, els comerciants facin balanç de les vendes realitzades, potser sí que el sector està vivint una revifada. I un termòmetre pot ser la gran quantitat de botigues, bars i restaurants amb anuncis als aparadors oferint feina que es poden veure als eixos comercials.

I mentre el pont tanca portes, els carrers il·luminats anuncien la campanya de Nadal i Reis. “Esperem vendre molt”, desitjava l’encarregada d’una botiga de joguines a Vivand.

LA SORTIDA DE VEHICLES PROVOCA 1,5 QUILÒMETRES DE RETENCIONS

Malgrat que el servei de Mobilitat havia advertit que la jornada d’ahir podia ser problemàtica per l’operació sortida –en teoria s’esperava que el gros més gran de vehicles que han entrat al país des de dijous marxessin cap a carreteres catalanes–, les retencions van ser poc significatives a la frontera del riu Runer. Només hi va haver 1,5 quilòmetres de cues que es van allargar durant tres hores, de les sis de la tarda a les nou del vespre, quan el servei va anunciar la normalitat en la xarxa viària andorrana. Ahir no tan sols van sortir vehicles, sinó que també en va entrar una gran quantitat. L’afluència de turistes va provocar fins a cinc quilòmetres de cues al matí a la carretera N-145, la que uneix la Seu d’Urgell amb el Principat. Aquests cotxes també van provocar retencions dins del Principat, concretament quatre quilòmetres a Sant Julià en sentit nord.

Com està sent habitual durant tota la setmana també hi va haver problemes a causa de la baixada de pistes. Hi va haver retencions en sentit sud a les entrades de Canillo i Encamp. A les parròquies centrals hi va haver moments de col·lapse i molts aparcaments van estar estona plens.

tracking