Crítiques a l'augment de sous per ser desigual

Ld’A i PS coincideixen a assenyalar que l’augment lineal de la retribució perjudica els empleats que cobren menys

Crítiques a l'augment de sous per ser desigualXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els consellers de la minoria comunal del Partit Socialdemòcrata i de Liberals d’Andorra van celebrar ahir que finalment la corporació hagi decidit corregir aquelles pràctiques que el Tribunal de Comptes feia temps que assenyalava com a irregulars. Així, es mostren d’acord que a partir del gener vinent els treballadors hagin d’assumir el 25% del cost de l’assegurança mèdica complementària que fins ara paga completament el comú. Ara bé, tant en un cas com en l’altre consideren que la mesura compensatòria que s’ha trobat potser no és la més indicada, ja que creuen que aplicar un increment salarial de l’1,5% de manera lineal genera desigualtats entre els treballadors en funció dels sous.

“Desconec si l’import que es repercuteix per l’assegurança és fix o també va relacionat amb el sou, però en tot cas no crec que sigui gaire diferent. En canvi, aplicar l’increment de l’1,5% a nivell lineal és un greuge comparatiu per a qui té el salari més baix”, va afirmar la consellera del PS Dolors Carmona. Amb tot, va celebrar que “després de tant de temps de congelació” els empleats públics de la capital puguin veure incrementat el seu salari. Així doncs, va concloure que “si l’objectiu de la mesura és apaivagar la pèrdua de poder adquisitiu calia estudiar-ho abans i fixar un import per a tothom igual, no un percentatge”.

En termes similars es va expressar el conseller de Liberals d’Andorra Víctor Pintos. “Crec que és desequilibrat. En els sous més baixos no sé si l’increment compensa la despesa en l’assegurança com en els sous més alts”, va manifestar, tot remarcant que “trobem bé que s’hagi arreglat la situació, però no la manera. Potser s’hauria pogut trobar una fórmula més equitativa”.

Baixes

D’altra banda, el conseller liberal va recordar que “el Tribunal de Comptes feia esment a dues casuístiques, però ara només es parla d’una”, amb referència al fet que l’organisme de control indicava que el comú paga, també de forma irregular, el sou complet a una quinzena de treballadors encara que estiguin de baixa sigui pel motiu que sigui. Un cas, però, que el comú de moment no té intenció de modificar. Pintos considera que “si s’arregla s’ha d’arreglar tot, perquè si no et trobes amb una doble vara de mesurar”.

De la seva banda, Dolors Carmona, sobre el compliment de les recomanacions del Tribunal de Comptes, va considerar que “si és una recomanació del Tribunal de Comptes em sembla que ha de ser perceptiu complir-la”, i és que des del seu punt de vista “no s’acaba d’entendre que un organisme que ha de vetllar per la gestió del pressupost faci informes amb recomanacions i després les recomanacions no s’apliquin”. En aquest sentit, va deixar clar que és una situació “que no acabem d’entendre. No sé per què hi ha el tribunal si després no se li fa cas”.

L'OPOSICIÓ ADVOCA PER UN MILLOR REPARTIMENT DE L'ENLLUMENAT

La minoria comunal considera que l’enllumenat de Nadal s’hauria pogut repartir millor, ja que igual que la zona de Prada Ramon, creuen que hi ha altres parts de la parròquia que han quedat perjudicades en comparació amb l’avinguda Meritxell. “Realment es menystenen aquestes zones. Ho haurien pogut equilibrar una mica millor”, va manifestar el conseller de Ld’A Víctor Pintos, que va admetre, però, que “és obvi que l’eix principal és més important, tot i que això no treu que les altres zones mereixin també certa atenció”. Així doncs, va concloure que “atesa la inversió que s’ha fet, potser s’hauria pogut destinar més pressupost a les zones adjacents”.

De la seva banda, la consellera del PS Dolors Carmona també va recordar que hi ha altres zones perjudicades, però considera que “entrem en greuges comparatius que no aporten res”, i va insistir a qüestionar la despesa feta. “Per a un mes no sé si cal una despesa tan important quan en altres àmbits s’apuja el preu d’alguns serveis o es perden, com passarà al Centre de Congressos”, va apuntar. I va remarcar: “Potser brillarà amb llum tota la parròquia, però brillaran per la seva absència altres serveis.”

tracking