Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
energia

El projecte de cogeneració de FEDA arrenca amb deu edificis connectats a Soldeu

Moles

El projecte de cogeneració de FEDA arrenca amb deu edificis connectats a Soldeu

Moles, durant el dinar ofert als mitjans per fer balanç de l'any i explicar els nous projectes

ANA / M. F.
Actualitzada 01/12/2016 a les 19:05
El director general de FEDA, Albert Moles, ha anunciat que al llarg del darrer mes s'ha posat en marxa la planta de cogeneració de Soldeu que ja està donant servei a una desena d'edificis, la qual cosa representa el 60% del total. Aquest darrer mes, segons ha concretat, han començat a funcionar els motors, la central i la xarxa de calor i s'han anat fent proves, a través de les quals s'ha pogut constatar que "el funcionament és satisfactori" i ja hi ha edificis que "ja s'estan escalfant" a través de la calefacció que els arriba d'aquest sistema de cogeneració.

Tal com ha assenyalat, de cara a l'any que ve s'aniran connectant més edificis en aquesta xarxa de calor i la intenció és que pugui anar expandint-se cap al Tarter i cap a alguna zona del poble on encara no arriba. Aquest projecte servirà com a prova per a la planta que es vol tirar endavant a la Comella i que podria donar servei a un centenar d'edificis.

De cara a l'any que ve hi ha la voluntat de fer els estudis necessaris per poder començar-la a materialitzar. El projecte es durà a terme en un termini d'uns tres o cinc anys i pot tenir un cost total d'entre els 15 i els 20 milions. Altres projectes que es volen començar a impulsar de cara a l'any que ve és una nova línia d'alta tensió entre l'estació transformadora d'Encamp i la de Grau Roig i que tindrà un cost de 15 milions, previstos en diferents exercicis. Altra infraestructura serà la subestació per a la zona de la Massana i Ordino, que també es començarà a fer el 2017 i que costarà entre sis i set milions. Moles ha remarcat que en els pròxims anys es farà una inversió d'entre 140 i 150 milions, és a dir, una mitjana d'uns 15 milions a l'any.

Moles ha explicat que el consum elèctric ha augmentat un 1,5% en els darrers dos anys i que en els darrers 10, l'increment ha estat del 2%. Aquest mes de novembre, ha afegit el director general de FEDA, l'increment del consum se situa en el 8%. Davant aquesta demanda creixent, ha destacat, és necessari que es busquin projectes com el de Soldeu, per poder diversificar les fonts i poder donar resposta a aquestes necessitats garantint "un servei de qualitat". I quant a les tarifes elèctriques, Moles ha manifestat que en el projecte de pressupost es preveu un increment de l'1,9%. Haurà de ser el Govern, però, qui prengui la decisió sobre aquest augment. Precisament, ha justificat aquest augment per permetre finançar correctament les inversions que s'estan duent a terme i ha remarcat que tot i així, les tarifes a Andorra "són realment competitives" ja que es troben per sota de les que hi ha a molts països europeus.

Mobilitat elèctrica
Un altre projecte en el qual FEDA continuarà treballant l'any vinent és la implantació dels carregadors per als vehicles elèctrics. Actualment hi ha vuit carregadors amb 16 punts de càrrega i de cara a l'any que ve es volen instal·lar altres "vuit o deu" carregadors més. Un centenar de clients han demanat a FEDA la targeta per poder fer aquestes càrregues al carrer, de les quals ja n'hi ha hagut 669, la qual cosa correspon a "23.000 quilòmetres d'autonomia".
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts