andorra la vella

Liberals posa en dubte els motius de la majoria per apujar el foc i lloc

Pintos creu que escudar-se en el fet que altres parròquies paguen un impost més elevat és un argument “pobre”

Liberals posa en dubte els motius de la majoria per apujar el foc i llocFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les declaracions de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio en la qual avançava la voluntat de la majoria d’incrementar el preu del foc i lloc a partir de l’any que ve han agafat de sorpresa els consellers de la minoria liberal, que no acaben de veure clars els arguments per aplicar l’increment. Des del PS, en canvi, Dolors Carmona es va voler mostrar prudent en espera de conèixer els detalls de la mesura.

“És difícil de valorar, podem parlar de moltes coses, però si l’argument en què sembla que es basen és que a Escaldes-Engordany és més car, ho trobo un argument bastant pobre”, va manifestar el conseller de la minoria de LdA, Víctor Pintos, que es preguntava: “per què no es pot pensar que a Escaldes són cars i els d’Andorra la Vella preus més ajustats?”. Des del seu punt de vista, la revisió del foc i lloc “hauria de ser el resultat d’una planificació més integral del pressupost”, tot afegint que ho entendria si ve fixat “en un marc pressupostari on es veiés que el sentit de l’augment porta a un increment de la inversió pública per als propers anys”.

De la seva banda, la consellera de la minoria socialdemòcrata no va voler entrar en massa detalls. “A priori sembla que no estem encara en èpoques d’increments, la cosa no ha millorat tant, però no sabem exactament a què obeeix ni en quin import s’incrementarà”, va adduir, per concloure que d’aquesta manera se’ls fa difícil fer una valoració. Carmona va indicar que els falta la documentació per poder-ho analitzar detalladament, però que “si hi ha molt decalatge potser sí que en algun moment s’haurà de revisar, però hem de saber en base a què”.

Més despesa

Amb tot, i fent una anàlisi global, va indicar que “en tot el que comporta incrementar les despeses per al ciutadà s’ha de ser curós, perquè tampoc estem per llançar coets”. Això no obstant, va explicar que tenien coneixement de la voluntat de la majoria perquè Marsol els n’havia informat “de manera informal”.

Una situació ben diferent a la que denunciava el conseller liberal. “El que sabem ho sabem pel Diari. Per tant ho hem rebut amb sorpresa perquè entenc que un increment impositiu d’aquest ordre, perquè el foc i lloc és un impost important, s’hauria d’informar”, va indicar. Arribats a aquest punt, Pintos va tornar a criticar la poca informació que reben per part de la majoria. “Ja estem habituats a assabentar-nos per la premsa de temes importants o estratègics”, va manifestar, criticant que “el que està clar és que la participació de les minories és nul·la”.

Cal recordar que Conxita Marsol va avançar la voluntat d’apujar el foc i lloc en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio en el marc de les explicacions que va donar sobre el pressupost del 2017. En aquest sentit va detallar que es preveu un increment del capítol d’ingressos perquè augmentarà la recaptació. Una acció resultat de l’increment de l’impost del foc i lloc així com dels preus dels aparcaments tancats. Marsol ho va emmarcar en una equiparació amb la resta d’administracions locals, recordant que el preu de la capital està “molt per sota” de les altres parròquies. També va indicar que es busca equiparar-se perquè a Andorra la Vella els tributs i taxes feia anys que no es tocaven.

La cònsol va assenyalar també que els comptes de la corporació estan “molt limitats per la despesa perquè tenim molts deutes per pagar”, fet que també condiciona la capacitat d’inversió, que se situarà en 5 milions.

tracking