La capital apujarà el preu del foc i lloc

Conxita Marsol argumenta que les tarifes s’adaptaran a la resta de parròquies, i que feia temps que no es tocaven

Andorra la Vella apujarà el preu del foc i llocFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la capital treballa en l’elaboració del pressupost de l’any vinent, que pretén aprovar a principis de desembre i que inclou un increment del capítol d’ingressos perquè creixerà la recaptació. Conxita Marsol explica que pujarà la partida com a resultat de l’augment de preus del foc i lloc i dels pàrquings tancats, i ho emmarca en una equiparació amb la resta d’administracions locals. “Estem mirant el foc i lloc i he demanat les dades i estem molt per sota de les altres parròquies, perquè la idea és equilibrar-nos una mica perquè els tributs i les taxes al comú d’Andorra la Vella feia temps que no es tocaven, i crec que és el moment que ens adaptem una mica, com la resta de parròquies, sobretot com a Escaldes en aquest sentit”, destaca la cònsol a COPE Andorra-AD Ràdio. En la mateixa argumentació inclou la revisió de tarifes a alguns aparcaments tancats “que s’adaptaran a les d’altres parròquies perquè estan baixes i es farà una mica de regularització”, que encara no està definida.

Aquests increments de preus públics s’afegeixen al de les taxes de l’aigua, que ja es va anunciar, “perquè des del 2006 no s’ha tocat i realment és un capítol en què s’inverteix molts diners, és cara, s’ha de fer pagar el que val i sobretot s’ha de conscienciar les persones”, indica Marsol. La màxima responsable de la capital considera que l’augment de les tarifes repercutirà en el consum “perquè pel fet que és tan barata moltes vegades lamentablement no ens conscienciem”, i recorda que es faran campanyes de sensibilització sobre l’ús de l’aigua.

Molts crèdits a tornar

Conxita Marsol subratlla que amb els comptes la corporació, “ho vulguem o no, estem molt limitats per la despesa perquè tenim molts deutes a pagar, el comú d’Andorra la Vella té molts crèdits”, alhora que precisa que en endeutament general “estem molt bé, al 112%, però tenim moltes obligacions financeres, i això ens limita molt la capacitat d’inversió, que estarà per sobre dels 5 milions”. Amb aquest global “farem el millor que puguem”, comenta, i esmenta la reforma de l’avinguda Meritxell, la millora de voravies, enllumenat i “la partida dels Serradells, que és molt important”, com alguns dels projectes que es preveu portar a terme durant l’any vinent.

La cònsol assenyala, a més, que aquest exercici els ingressos superen les previsions i destaca els d’ITP. “Estan una mica per sobre tot i la previsió de 900.000 euros que es va fer i que me’n recordo que l’oposició va manifestar que estava fora de lloc, doncs no, s’ha cobert i es cobrirà perfectament”, incideix Marsol, per afegir que l’evolució de l’impost sobre transmissions patrimonials evidencia que “al país hi ha una mica de moviment, es compren i es venen pisos, i això és positiu en tots els aspectes, no sols per al pressupost del comú, sinó per al país i per a l’economia”. La mateixa sintonia assegura que s’està evidenciant en el sector comercial, “també en positiu perquè es noten més altes que baixes i hi ha moviment i és important”.

Un 10% de morositat

Una part d’ingressos arribarà dels deutes pendents que la Batllia està retornant al comú. La cònsol afirma que “confiem que ho cobrarem gairebé tot”, l’import total no està definit perquè en falten expedients, i ressalta que el nivell de recaptació voluntària a la capital “és del 90%” i lloa el grau de responsabilitat dels ciutadans que permet cobrar molts impostos. Alhora, es mostra partidària de reclamar pels impagaments que han caducat a la Batllia “perquè si realment no s’han gestionat bé s’haurà d’assumir la responsabilitat i el Govern ho haurà de fer efectiu o haurem d’arribar a algun acord”.

LA PLANTILLA D'EVENTUALS QUEDARÀ REDUÏDA EN 25 PERSONES A FINAL D'ANY

Una de les preocupacions de la majoria demòcrata des que va arribar al comú és racionalitzar el nombre de treballadors que hi ha al comú. En particular en el cas dels eventuals, que eren un centenar quan van canviar la corporació. Conxita Marsol indica que “s’han reduït una mica”, perquè hi ha hagut baixes voluntàries i per l’externalització que es farà del servei de neteja, i estima que “entres unes coses i altres tindrem unes 25 persones menys a final d’any”. En el cas del servei de neteja, la cònsol destaca que hi ha 11 treballadors eventuals que deixaran de figurar a la plantilla del comú i amb la concessió aniran a l’empresa que assumeixi la feina “i se’ls dóna una bona oportunitat perquè se’ls respectarà l’antiguitat i el salari i tindran un contracte de quatre anys, cosa que com a eventuals no tindrien aquestes garanties”.

La gestió de personal està comportant també la conversió de places d’eventuals, “que podíem dir fixes” pels anys que portaven al comú en fixes amb la convocatòria d’edictes. Ja s’ha fet en medi ambient i obres i en el cementiri, amb dos empleats temporals dels quals “s’ha valorat l’experiència que tenien al comú i se’ls ha agafat”, explica Marsol, per ressaltar que “són dos places ja consolidades, que en nòmines no representa més i se’ls dóna estabilitat”.

tracking