El comú durà a la taula de Joventut el consum d'alcohol entre adolescents

El conseller Xavier Fernández considera que es tracta d’un problema “nacional” i creu que s’ha d’abordar transversalment

El comú durà a la taula de Joventut el consum d'alcohol entre adolescentsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Encamp portarà a la propera taula nacional de Joventut la problemàtica del consum d’alcohol entre els adolescents. Així ho assegura el conseller de Joventut, Xavier Fernández, després de la polèmica que s’ha obert a la parròquia arran de la darrera Encamp Nit, en la qual una jove de 14 anys va haver de ser atesa dissabte passat pels serveis mèdics per un coma etílic després d’haver estat fent botellón amb uns amics.

El motiu de la decisió és que des del comú creuen que es tracta d’un problema “nacional i no tan sols d’Encamp”, diu Fernández. “Els joves d’aquí van a beure a d’altres parròquies i els d’altres parròquies vénen aquí”, detalla. De fet, el conseller recorda que de la problemàtica “ja se’n va parlar el darrer mandat” al mateix organisme, per mirar de buscar-hi solucions “des dels diferents punts d’informació juvenil”.

Tot i això, encara no hi ha data per a la propera trobada de la taula, però des d’Encamp es vol “traslladar la problemàtica” als diferents consellers de Joventut de les parròquies i a la ministra Olga Gelabert, que també hi participa. En les reunions, Fernández explicita que es debaten “projectes comuns i que es poden treballar conjuntament”. Per tant, doncs, la intenció és aconseguir una resposta global pel que fa al país.

D’altra banda, ahir des de Liberals d’Andorra + Independents d’Encamp es va emetre un comunicat en el qual exigien “més vigilància i supervisió de les festes de la parròquia. Els consellers comunals de la minoria Jordi Troguet i Maribel Lafoz van “qüestionar la política d’esdeveniments programats” pel comú després dels fets de dissabte passat, que es van cloure amb la suspensió d’una activitat adreçada als joves i una jove atesa a causa d’un coma etílic. A la nota, la formació afirma que la festa “va acabar amb diversos joves atesos pels serveis d’urgències per coma etílic”, però Fernández respon que només van tenir constància d’un cas, i que van ser els amics de la noia els que van acostar-se als serveis mèdics per demanar que els ajudessin.

Els dos consellers no van estalviar crítiques a la majoria i van apuntar que “una vegada més va fallar no solament l’organització de l’esdeveniment, sinó també els mecanismes de vigilància i control”, que “es van demostrar clarament insuficients”. A més, van valorar que “no es busquen els mecanismes perquè les festes no finalitzin amb un consum desmesurat d’alcohol que acaba provocant desperfectes i brutícia per tot el poble”. En aquest sentit, van lamentar que “cal començar a qüestionar-se per què sempre s’acaba associant l’excés amb el consum d’alcohol per part de menors i perquè, més que enlloc, a Encamp”. Troguet i Lafoz es van mostrar “conscients” que cal fer una “reflexió en l’àmbit parroquial i nacional” perquè “s’han de saber els motius que porten nens de 13 anys a sortir i a embor­ratxar-se”, i van coincidir amb el conseller de Joventut que “el problema és d’àmbit nacional”.

Pregunta al govern

A més, el conseller general liberal Ferran Costa va entrar una pregunta a Sindicatura “per saber quins estudis té el Govern sobre el consum d’alcohol i drogues entre els més joves, quines campa­nyes o accions es duen a terme per la prevenció del consum de drogues i alcohol, i com es pensa afrontar la problemàtica existent”. Costa hi va afegir que “creiem que és l’hora que es posin solucions a un problema que cada cop és més gran”.

tracking