El comú crea un cens per registrar tots els animals domèstics

Els residents, tant els habituals com els temporers d’hivern, tindran un termini de cinc mesos per inscriure les mascotes al registre comunal

El comú crea un cens per registrar tots els animals domèsticsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú ha creat un cens d’animals de companyia que obligarà tots els residents, tant els habituals com també els temporers d’hivern, a registrar les mascotes en un termini de cinc mesos i, també, a comunicar-ne la baixa o qualsevol canvi. No tenir identificat ni inscrit correctament l’animal comportarà una multa de 100 euros en cada supòsit. Aquest és un dels preceptes recollits a la nova ordinació que regula la tinença i el control d’animals de companyia a la parròquia que va presentar ahir la corporació, i que incorpora mesures fins ara inexistents i sancions d’entre 100 i 300 euros. A banda de l’obligació d’inscriure els animals al cens comunal, hi ha la prohibició de deixar que els gossos i gats molestin els veïns des de patis, balcons, ter­rasses o galeries de les deu de la nit a les vuit del matí. Aquesta actuació, que fins ara no se sancionava, comportarà una multa de 200 euros.

Etiquetes:

Actualment Canillo té registrades mig centenar de bèsties a través del Govern, una xifra que el comú estima que és molt inferior a la real. “Sabem que tenim molts animals però no sabem quants en tenim”, va lamentar ahir la consellera de l’àrea Social, Rosa Maria Mandicó, la qual va assegurar que a l’hivern la xifra es multiplica amb l’arribada dels treballadors de temporada. A més de gossos i gats, l’ordinació inclou l’obligació de registrar també gossos de pasturatge i de caça. A més, Mandicó va anunciar que es farà “una vigilància més exhaustiva” de les zones que acumulen més tifes, com el passeig del riu o la vall d’Incles, a través dels agents de circulació. “La parròquia no la tenim com ens agradaria, que és neta d’excrements”, va admetre la consellera, alhora que va assenyalar que reben “moltíssimes queixes de ciutadans perquè hi ha zones que no estan en condicions”.

La de les caques és la principal denúncia que fan els ciutadans, va posar de manifest la consellera. Segons va detallar, els urbans “faran més rondes en aquests espais”, i també els banders reforçaran el servei durant les hores que es treuen els gossos a passejar. “Esperem que a poc a poc ens ajudin i que en uns mesos els propietaris hagin modificat les conductes.”

El comú impulsarà juntament amb els infants de la parròquia la campanya No més excuses. Recull les caques del teu gos amb l’objectiu d’aconseguir que els ciutadans s’inhibeixin davant de possibles males conductes.

Animals prohibits a pistes

Un altre dels aspectes que regula la nova ordinació és la prohibició de portar animals a les pistes d’esquí de Canillo, Soldeu i el Tarter. Una mesura de la qual estan exempts els cossos especials i que estarà vigent de l’1 de novembre al 30 d’abril. La sanció en casos d’incompliment serà de 200 euros.

Una prohibició que ja està recollida a les regles de comportament per als esquiadors d’esquí de muntanya de Grandvalira. Segons va indicar el domini esquiable ahir a través d’un comunicat, l’ordinació “és una extensió” de les normes “ja existents” en què “no és permès l’accés dels animals de companyia a les pistes de les estacions d’esquí andorranes per motius de seguretat dels esquiadors i els propis animals”. Estan exclosos de les restriccions els aparcaments i les zones d’accés a les terrasses situades a cotes altes on s’hagi d’arribar amb el telecabina.

LES SANCIONS

-No tenir l’animal identificat: 100 euros.

-No tenir l’animal inscrit al cens: 100 euros.

-Alterar el descans dels veïns: 200 euros. De 22 h a 8 h queda prohibit deixar animals en patis, terrasses, galeries i balcons des d’on provoquin molèsties.

-Dur animals a les pistes d’esquí: 200 euros. De l’1 de novembre al 30 d’abril tret de tenir autorització expressa del comú.

-Donar menjar als animals al carrer: 100 euros.

-Que l’animal orini al mobiliari urbà: 300 euros. S’haurà de netejar immedia­tament la zona afectada.

-Que l’animal embruti l’espai públic: 300 euros. S’hauran de retirar immedia­tament els excrements.

-Lligar l’animal amb elements del mobiliari: 100 euros.

-Gossos perillosos sense morrió: 200 euros.

tracking