Andorra la Vella

La capital suspèn definitivament els focs pel risc d'incendi

La cònsol major, Conxita Marsol, assegura que es buscarà una data alternativa per poder llançar la pirotència

La capital suspèn definitivament els focs pel risc d'incendiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els habitants de la capital es quedaran sense focs d’artifici arran del risc d’incendi, tal com va confirmar ahir la cònsol major, Conxita Marsol. En un primer moment, el comú ho va anunciar dissabte, però ahir la cònsol va indicar que no hi ha marxa enrere i que a causa de les temperatures s’ha decidit suspendre el castell de focs definitivament. “La decisió està presa, pensem que el més important és ser previnguts i tenir molta prudència, perquè el bosc és el més meravellós que tenim i per tant no val la pena que pels focs ens el juguem”, va dir.

De fet, a Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes-Engordany el risc d’incendi és molt alt, segons el Govern. Per això, a les tres parròquies, des de dissabte, regeix la prohibició de fer barbacoes als berenadors. A més, a Canillo també era elevat el risc d’incendi.

En aquest context, Marsol va anunciar que la capital no es quedarà sense els seus focs artificials i que estudien una data alternativa per llançar-los. “Si la meteorologia acompanya, els farem per la festa major de Santa Coloma”, va assenyalar la cònsol, una celebració que té lloc a final de mes.

D’altra banda, Marsol també va valorar positivament el transcurs de la festivitat, que va començar divendres i acaba avui, amb el concert de la Fundación Tony Manero. “Ha estat excel·lent, estem encantats, sobretot, amb la resposta ciutadana”, va destacar la cònsol. En aquesta línia, va assegurar que tothom va assistir als actes “multitudinàriament”, des dels concerts fins a les sardanes, els gegants, els castellers o la cercavila. “Feia molts anys que la festa major d’Andorra la Vella no era tan lluïda i realment la capital s’ho mereix”.

Precisament, Marsol va participar ahir en un dels actes més emblemàtics de la festivitat, el ball del Contrapàs. “És el moment de reivindicar les entitats d’Andorra la Vella, el país, els ciutadans, que hem viscut un moment molt maco. El que ens agrada és mantenir les nostres tradicions”, va sentenciar Marsol.

A PAS GEGANT

Desenes de persones van desafiar ahir un sol de justícia per no perdre’s la ballada dels gegants ni tampoc el ball del Contrapàs.

En una plaça plena de gom a gom, Carlemany i Ermessenda, els gegants de la ciutat, van contemplar com dos capgrossos dansaven, rodaven i feien saltirons al ritme de la música. Un ball que va arrencar els aplaudiments animats del públic.

Després, va venir un dels moments més esperats. Carlemany es va posar davant d’Ermessenda i va començar avançar cap a ella. Va fer la volta i va tornar al seu lloc. Així va començar el ball dels dos gegants, que aquest any estaven animats per la Meri i el Miquel Àngel, que enguany s’han portat com a regal l’espasa de fusta.

Entre els moments més emotius, quan en Joan Talamàs, de la colla gegantera de Sant Pol de Mar, va rebre el ram que portava la geganta per un any d’esforç i superació. Visiblement emocionat va agafar el seu obsequi. “Vaig passar una etapa molt dura de la meva vida, vaig decidir fer un canvi. Tenia un problema amb les drogues, he decidit deixar-les enrere i començar una nova etapa”, va explicar Talamàs al Diari. “No tinc paraules, ha estat molt impressionat. Molt content”, va ressaltar el maresmenc, que fa 24 anys que ve amb la colla gegantera del seu poble a Andorra la Vella per la festa major.

Els gegants van donar pas al ball del Contrapàs, en el qual sis dones i sis homes guarnits amb els vestits tradicionals van dansar elegantment. Ells vestits amb pantalons i armilla negra, mentre que la faixa i la barretina era lila. Elles, amb un mocador al cap, la camisa blanca i faldilles, unes de color groc, les altres vermelles o de verd.

Tal com marca la tradició, un cop acabada la dansa, les autoritats com la cònsol major, Conxita Marsol, o el cònsol menor, Marc Pons. També s’hi va afegir el públic, que va poder comprovar la complexitat del ball.

La capital suspèn definitivament els focs pel risc d'incendi

tracking