El comerç no veu més vendes amb el tancament de Meritxell

Tant els favorables com els detractors de la conversió per a vianants asseguren que no han augmentat les vendes

El comerç no veu més vendes amb el tancament de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A les 11.56 hores un vehicle del servei de circulació d’Andorra la Vella aparca al final de l’avinguda Meritxell, just a l’encreuament amb el carrer de la Unió. L’agent comença a prohibir el pas als vehicles fins que una grua del comú estaciona i un altre urbà treu dues pilones que col·loca al cap del carrer. En un tercer forat, introdueix un senyal de prohibit el pas. Són les dotze del migdia i l’avinguda Meritxell comença una nova jornada de 12 hores de vet al pas de vehicles. Ja fa gairebé un mes que el comú de la capital va decidir fer la part baixa per a vianants i, segons els comerciants consultats pel Diari, tant els que que estan a favor com en contra del tancament, encara no s’ha vist cap benefici econòmic.

“Tancar al trànsit ha estat una idea encertada per part del comú, però no tenim més clients, explica el propietari de La Terminal, Jordi Mesa. “Calia una mesura així, perquè molta gent sortia de Carlemany i pensava que Meritxell també era per a vianants i podien haver-se emportat algú per davant”, hi afegeix.

Una altra botiga propera a Carlemany també destaca l’encert de la mesura. “Tenir Vivand al costat ens beneficia perquè la gent ja ve amb la idea al cap que pot caminar”, explica Ana Bujalance, encar­regada de Since Kiehls 1851, que espera que el vet als cotxes acabi aportant compradors. “Tot el que vagi en benefici dels turistes i de les botigues considero que és bo”, indica.

Núria Filella, directora de botiga de l’Òptica Cottet, assenyala que “amb el tancament hi ha més gent que passeja i més ambient”, però indica que “no s’ha transformat en més vendes respecte a l’any passat”. Considera que fer la part baixa per a vianants “és un encert”, ja que tots els eixos comercials importants ho fan.

Entre els que no comparteixen la mesura es troba Merche Anka, encarregada de Watch Gallery. “No em sembla un encert. No està ajudant que millorin les vendes. La gent no compra”, lamenta, tot i que admet que el fet que no hi hagi cotxes “és més còmode per a la gent que passeja”. Ha detectat problemes “entre els repartidors” i creu que tampoc ajuda tancar de migdia a mitjanit. “Ningú compra a a les nou de la nit”.

La botiga Privata és potser un exemple del que passa amb la resta dels comerciants. Els dependents confirmen que no hi ha més vendes, però tenen parers diferents respecte al vet als cotxes. “Tot i estar tancat la gent encara no va pel mig. Penso que quan es faci l’embelliment millorarà”, diu la dependenta Maria Duarte. Més dura és Lola, que prefereix no dir el cognom. “Abans d’invertir diners en això, hi ha altres problemes més importants com arreglar la CASS, explica, mentre afegeix que “les voreres ja són prou grans per passejar. No calia tot el carrer”.

Turistes despistats i contents

Quant als turistes, la majoria dels que ahir omplien l’avinguda encara es mostraven reticents a caminar pel mig del carrer, ja fos pel sol que queia amb justícia o per l’encara no senyalització del tram per a vianants. Entre els visitants consultats, tots troben un encert el vet als cotxes perquè és més còmode per passejar i comprar. Molts recordaven que els eixos comercials d’altres grans ciutats també reserven espais només per als vianants. Alguns estaven despistats, ja fos perquè desconeixien la mesura o perquè havien passat una estona abans i s’havien trobat vehicles circulant.

tracking