Patrimoni

Govern convocarà a l'estiu el concurs per fer l'inventari de la vall de Madriu

L’adjudicatari haurà d’avaluar l’estat de totes les estructures per planificar actuacions a realitzar

Nova contractació per treballar pel Madriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El concurs internacional per analitzar l’estat de conservació de les 1.500 estructures inventariades –des de la prehistòria a l’actualitat– a la vall del Madriu-Perafita-Claror es licitarà aquest estiu. Segons la directora del pla de gestió de la vall, Susanna Simon, de les conclusions en dependrà “les intervencions que s’han de fer i la seva programació”.

El pla es finançarà amb una subvenció del ministeri de Cultura de 30.000 euros. En paral·lel a la licitació, durant l’estiu s’executarà la intervenció, segons Simon, “més important” que s’ha fet fins ara a la vall: la rehabilitació de diverses cabanes de pastor. La seva “urgència” feia inviable posposar els treballs als resultats del pla de conservació.

D’altra banda, a la vall del Madriu s’instal·laran en els propers dies els dos nous ecocomptadors a Coll Jovell i al Camí de la Plana, que començaran a funcionar en 15 dies. Completaran la xarxa dels ja existents a la zona baixa de la vall, l’Illa i el Pont Negre. En aquest sentit, Simon afirma que permetran fer una anàlisi “més completa de l’afluència de visitants” quan es faci la recollida de dades, a l’octubre. L’estudi de capacitat de càrrega encomanat per la comissió de gestió de la vall ha fixat un límit diari de 1.000 visitants. “Estem molt per sota, el que ens permet tirar endavant activitats de promoció”, afirma. Els darrers registres apunten a 17.600 visitants per any.

Paral·lelament, la comissió està en espera de rebre l’estudi que ha encomanat el comú d’Escaldes per conèixer la viabilitat d’arranjar el camí d’accés des de la par­ròquia per permetre l’accés rodat. Malgrat que des de la Unesco no ho recomanaven al·legant que podria suposar l’exclusió del seu catàleg de Patrimoni de la Humanitat, Simon recorda que no es va tancar completament la porta “i es va dir que si es volia preveure calia un estudi, que és el que està fent el comú”. Segons afegeix, l’informe “permetrà disposar de totes les eines necessàries per prendre la decisió més escaient”.

tracking