Porta abonarà 1,5 milions a Pas Grau per Porte des Neiges

La justícia francesa fixa que la societat que va explotar l’estació ha de recuperar la inversió feta però no li reconeix el lucre cessant

Porta abonarà 1,5 milions a Pas Grau per Porte des NeigesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament del poble fronterer de Porta ha d’indemnitzar la societat Domaine Porte des Neiges, en què estava integrada Pas Grau Internacional, amb 1,5 milions d’euros pel fallit projecte de l’estació d’esquí i complex immobiliari de Porte des Neiges. Així ho fixa la sentència emesa pel tribunal administratiu de Marsella després que el maig de l’any passat el Consell d’Estat francès, un organisme equivalent al Tribunal Constitucional, anul·lés una resolució prèvia de Marsella i li exigís que calia fixar una indemnit­zació.

Finalment, així, Pas Grau rebrà una indemnització d’1,5 milions d’euros en concepte de la inversió que havia realitzat a les pistes. De fet, la inversió ascendia als 4 milions, però tal com recull la sentència, cal descomptar les amortitzacions i els diners que ja s’havien recuperat gràcies a la venda d’actius com els telecadires o els grups electrògens. El que no ha reconegut la justícia francesa –i que sí que va reclamar al seu dia l’empresa concessionària– és el lucre cessant, és a dir, els beneficis que la societat preveia obtenir al llarg dels anys que durés la concessió. “L’important és que recuperem la inversió”, va destacar el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, que va admetre que no tenien plena confiança que la resolució els fos tan favorable.

Un cop fixada la indemnització, Viladomat va indicar que a partir d’ara obriran una negociació amb l’ajuntament de Porta per tal de determinar com es du a terme el pagament. D’entrada, confien que una part la tenen garantida a través de les assegurances, però serà la resta la que hauran de discutir amb el consistori fronterer. De fet, algunes veus havien apuntat que precisament el fet d’haver de fer front a una inversió tan important per part de l’ajuntament podria tornar a obrir la porta a reprendre el projecte de connexió de Grandvalira amb Portè i Pimorent. Una opció que, en principi, Viladomat havia descartat. Amb tot, caldrà veure les opcions que s’obren ara.

La proposta d’ampliació de Grandvalira cap a França a través de Porte des Neiges va començar la temporada 2005-2006, amb l’entrada en funcionament d’un telecadira que havia de ser el primer pas cap al desenvolupament posterior d’un camp de neu i un complex immobiliari que incloïa l’edificació d’apartaments i d’hotels en una superfície de 80.000 metres quadrats. El telecadira només va estar en funcionament durant quatre temporades i el maig del 2010 es va desmantellar. El prefecte dels Pirineus Orientals va frenar el projecte al·legant raons mediambientals que la justícia francesa va deixar en no res quan els ginys ja s’havien desmantellat.

tracking