La Massana

Esteve veu “no fortuïta” la contaminació a Arinsal

El conseller de DA considera que “l’important és saber perquè s’ha produït” l’episodi que ha intoxicat més de 4.000 persones a Catalunya.

Esteve veu “no fortuïta” la contaminació a ArinsalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’origen del brot de gastroenteritis que va afectar més de 4.000 persones el mes passat segueix essent desconegut. Tanmateix, hi ha veus que reclamen que s’esclareixin els fets i s’esbrinin les causes. És el cas del conseller de la minoria de Demòcrates per Andorra (DA) del comú de la Massana, Albert Esteve, qui considera que “l’important és saber el que ho ha produït”. “Justament no és una cosa fortuïta, per tant s’ha de saber per què s’ha produït”, va afirmar.

Segons va dir, “no és evident” el que ha passat, ja que “a l’inici no se sabia si l’aigua que estava embotellada estava contaminada o si venia de les garrafes més grans, que eren reutilitzables”. “Es van mirar moltes hipòtesis”, apunta, però recalca que “al final sembla que és l’aqüífer el que està contaminat”, la qual és “la pitjor de les coses que podien passar”. Per tant, el que cal ara és “intentar esbrinar com s’ha produït aquesta contaminació”.

Un altre cas

El conseller de DA recorda que l’any 2007 “ja hi va haver l’altre episodi que va donar lloc a un judici” i en aquest sentit considera que “sap greu tant per les famílies que treballaven en aquesta fàbrica com per l’empresari que va decidir tornar a tirar-ho endavant i va posar-hi els seus esforços econòmics i personals”.

Respecte a les declaracions del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, assegurant que seria “molt difícil que sapiguem què ha arribat a passar, quin va ser l’origen”, Esteve respon que efectivament “és molt difícil”. Tot i considerar que s’ha d’arribar fins al final, posa de manifest la complicació de la investigació perquè “és un pou que està a 150 metres de fondària i protegit per formigó armat”.

Álvarez havia posat en dubte que s’arribés a una conclusió, emperò el ministre portaveu, Jordi Cinca, va assegurar en declaracions davant la premsa que “posaran tots els mitjans possibles perquè tinguem una resposta”. “Satisfactòria o no, però hem de tindre una resposta”. Segons va dir, a l’executiu en cap cas “podem estar satisfets si al final s’arxiva la qüestió sense tenir una resposta”.

En aquest sentit, Esteve posa de manifest que “no se sap perquè el virus ha arribat allà dins” i apunta a moviments d’aigua subterranis que han portat la contaminació a l’aqüífer. “És l’única explicació que hi trobes perquè un sabotatge és fora de lloc i hagués afectat molta menys gent”.

El conseller demòcrata lamenta les conseqüències que ha tingut per a la Massana l’episodi que ha acabat amb el tancament definitiu de la planta d’aigua d’Arinsal i l’acomiadament de deu persones. “Són males notícies no només per a la Massana sinó per a Andorra”, sosté, i assegura que “la imatge d’Andorra queda malament”.

tracking