Albert Esteve

“Faig oposició en les poques coses que tinc un pensament diferent”

Entrevista amb el conseller de DA a la Massana

Albert Esteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre mesos i mig després de fer el salt a la política comunal per primera vegada –Esteve havia estat ministre de Cultura però no conseller–, l’únic electe de DA a la Massana valora quina és la manera de fer de Ciutadans Compromesos i mostra la seva preocupació pel futur d’EMAP, la societat que gestiona Pal-Arinsal.

Un principi de mandat mogut. Primer l’incendi del Tiffany’s i ara el tancament d’Aigües del Pirineu arran de la intoxicació.

Són males notícies no tan sols per a la Massana, sinó per a Andorra. En el cas de l’incendi la primera preocupació va ser la possibilitat que hi hagués ferits i després els perjudicis de tota la gent. No estàs mai preparat, però es va actuar de la millor manera possible, amb celeritat i donant possibilitats a tothom pel que fa a allotjament.

L’edifici era dels anys setanta.

Sí, segons ens va dir el president de la comunitat de veïns el manteniment estava al dia, però per molt que se segueixi la normativa un edifici es va envellint. Es veia que quant a fusteria feia falta més manteniment.

Políticament, com han estat els primers mesos de mandat?

Hi ha molt bona col·laboració entre majoria i minoria. Dono un cop de mà però faig oposició amb les poques coses que crec que tinc un pensament diferent. Els dos partits volem el millor per a la parròquia i en el que facin els donarem suport i en algunes coses que pensem diferent és quan fem d’oposició, però són casos puntuals. Fer oposició només perquè ets un partit diferent no és la meva manera de fer.

També perquè és un sol conseller...

Intenten afavorir el conseller de la minoria i donar-li facilitats. No puc fer-los cap crítica en la manera de fer. Puc criticar alguna decisió que prenguin, però no la manera de fer les coses. Ens oposem quan pensem de manera diferent però no perquè ens falti informació.

Li faciliten la feina.

Em faciliten tota la informació i quan demano qualsevol cosa en concret se’m dóna. Crec que és la millor manera de fer d’una corporació, intentar integrar la minoria perquè al final tots volem el millor per a la Massana.

Tant és així que no s’ha oposat a gaires mesures. Però sí que va criticar la rebaixa de la cessió de sòl urbà.

No vaig estar d’acord amb la disminució del percentatge de cessió urbanística perquè a llarg termini pot arribar a perjudicar la Massana. Una disminució temporal està bé, però abaixar-ho del màxim al mínim no. Serà molt difícil tornar-ho a apujar en algun moment.

Pot comportar problemes?

Pot ser que en un futur tinguem dificultats per trobar sòl públic i que s’hagi de comprar o llogar per fer equipaments. Per abaixar hi ha molt poca oposició, però incrementar-lo costarà molt. Ara sembla que estem donant un cop de mà a la construcció, però els problemes es veuran a llarg termini. S’haurien pogut trobar percentatges diferents i fer-ho variar.

Aquest any es destinen 5,6 milions a comprar preferents d’EMAP.

Per mi és deute. És un deute moral que té la corporació. Limita la capacitat d’inversió real de la parròquia però he de dir que no hi havia cap altra solució perquè era la fallida.

La compra de preferents acabarà resolent el problema financer?

Això ens ho dirà el futur. Crec que reduir el deute d’EMAP pot fer que en un futur puguin entrar-hi inversors privats. Si hi ha aquest deute és poc atractiu, si el deute és menor i la societat va donant beneficis serà més fàcil que hi pugui entrar un inversor.

És el punt on es troba ara Arcalís, amb uns inversors que no acaben d’arribar.

No ho sé, això que es digui que hi són però no es pugui dir qui són no ho entenc. No ho entenc per l’oposició ni tampoc pels inversors. Si realment hi ha un interès vés a parlar amb els responsables polítics. EMAP en aquest sentit està fent els deures, si té una situació financera amb certa estabilitat seria atractiva per a inversors privats.

Quan podria ser això?

Si es va fent com ara d’aquí a quatre o cinc anys s’haurà reduït el deute a més de la meitat. Tindrà una situació bastant estable si va tenint beneficis i bones temporades. Llavors podria seduir.

També s’ha d’elaborar el pla estratègic.

Ciutadans Compromesos portava al programa que al setembre l’havien de tenir. En vam parlar amb el cònsol i li vaig dir que em sembla que fem tard si ho volen presentar al setembre. Jo crec que si volem presentar un pla important a deu anys vista queda molt poc temps. Per fer un pla per a deu anys no tenim temps material.

Com li hauria agradat que hagués estat?

Ells portaven al programa que s’havia d’ampliar el consell d’administració fent-lo més professional i donant entrada al sector turístic. Jo potser no m’hauria posat la pressió de tenir-lo al setembre i hauria fet la remodelació del consell perquè els agents econòmics participessin en l’elaboració del pla estratègic. Això i no tenir presses per presentar-ho al setembre.

El de la Massana és l’únic comú on no mana DA. Tot i així hi ha bona sintonia amb el Govern pel que fa a la negociació de les competències i transferències i l’agència tributària única.

El sentit comú ens porta cap a la via de l’agència tributària única. No cal crear vuit estructures de recaptació. Havíem d’anar cap aquí, és una bona notícia per a tots que comencem a mancomunar realment, és a dir, a mancomunar totalment.

Totalment què vol dir?

Els urbans, la recollida de residus... La Massana i Ordino tenen una escola de música i les escoles d’art també estan mancomunades.

I en competències i transferències?

Potser sí que el partit liberal és més conservador, però no hi ha gaires diferències entre les visions de DA i CC.

tracking