Creat:

Actualitzat:

Ja fa anys que les esteles de condensació dels avions desperten polèmiques. Recentment, ha sorgit la conspiració que aquestes esteles són fumigacions de productes químics, anomenades “chemtrails”, i que suposadament deixen anar pesos pesants per trencar els núvols, evitar les pluges i modificar el temps. Qualsevol persona que escolti algun expert sobre aquesta qüestió sabrà que els avions emeten CO2 -certament contaminant- i les esteles s’observen en unes condicions atmosfèriques concretes de temperatura i humitat, per un fenomen de condensació del vapor. Però, alguns negacionistes del canvi climàtic opten per fer cas a la teoria conspiranoica, sense cap fonament, en lloc d’acceptar les evidències científiques sobre l’escalfament global.

Al llarg de la història sempre han sorgit falses teories que han despertat el dubte entre la població, com la de la Terra plana. Tots recordem les falses notícies relacionades amb la covid; i ara és el torn de les teories relacionades amb una qüestió preocupant com és la sequera. És ben sabut que amb les xarxes socials, les notícies falses -sovint més atractives- es difonen amb més facilitat. Però el que més sorprèn és la manca de sentit crític i el menysteniment cap al col·lectiu científic. Aquests dies hem pogut veure actituds lamentables, com insults cap als meteoròlegs que desmenteixen la teoria de les esteles químiques. També hem pogut veure algun polític utilitzant les conspiracions per fer oposició, formulant preguntes al Congrés dels Diputats per demanar si el Govern està modificant el temps amb productes químics fumigats amb els avions.

La nostra societat està mancada de sentit crític, tan necessari per diferenciar el que és fals del que està científicament provat, però el que encara és més preocupant és la presència de polítics que contradiuen realitats científicament demostrables, fent mostra d’ignorància o d’una simple voluntat de manipulació.

tracking