La tribuna

Contraposem el nostre model de país des del primer dia de debat

Andorra necessita un consens molt ampli per dibuixar el seu futur

Creat:

Actualitzat:

El debat d’investidura i la votació que el clausurà conformen el procediment mitjançant el qual el Consell General elegeix el cap de Govern perquè formi el Govern i condueixi els afers de l’Estat. La política, i més concretament el parlament, continuen sent els indrets en els quals les dones i els homes poden actuar sobre els seus destins i, en aquest sentit, el debat que estem tenint durant aquests dos dies és de vital importància. Aquest debat ha de determinar el marc en el qual el Consell General, conjuntament amb el Govern, els comuns i els altres organismes públics hauran d’escriure el futur d’Andorra i no tan sols per als propers quatre anys. Veiem la mateixa realitat, però tenim punts de vista diferents, esdevé doncs imprescindible que, com a primer partit d’alternativa, contraposem directament la nostra visió i el nostre model. És per a nosaltres la primera ocasió de prendre posicions formals sobre moltes qüestions cabdals per al futur del nostre país. Participar de primera mà en el debat d’investidura i presentar una proposta alternativa de candidatura a cap de Govern és, doncs, una decisió coherent. Els electors que ens han fet confiança i que ens han prestat el seu vot el 2 d’abril no n’esperen menys, de nosaltres.

Andorra necessita un consens molt ampli per dibuixar el seu futur, Andorra necessita concòrdia per aconseguir-ho i és el que buscarem de manera incansable. Com deia Eurípides, cap de nosaltres sap el que sabem tots junts. Ens trobem en un encreuament de camins, com molts altres països, però amb unes fragilitats més exacerbades, no ens podem equivocar a l’hora de triar-ne un i no podem caure en la facilitat i en l’autocomplaença. La ciutadania ens ha fet confiança a totes i tots els que estem aquí presents, no ho hem d’oblidar mai.

En el primer discurs que va fer el síndic general el proppassat 26 d’abril, que sorprenentment s’inspirava en moltes de les propostes de Concòrdia expressades des de la seva creació i durant tota la campanya electoral, sobre benestar, comunitat, de retorn del debat al Consell General –perdut en les darreres legislatures– o de model de creixement amb propostes a llarg termini, va dir que “hem de forjar nous equilibris perquè la prosperitat d’avui no comprometi l’Andorra del demà”.

Estem profundament convençuts que el model actual d’Andorra no és perenne. No ens hem cansat d’explicar la nostra visió i de desgranar les nostres propostes en el programa electoral i ho tornem a fer avui i aquí en el marc del debat d’investidura. Pensem que si no ens arrisquem correm un risc més gran.

Hem de mirar la realitat de front i les persones que habiten les nostres valls als ulls, la qualitat de vida ha de tornar a ser un dels trets distintius del nostre país. El model de benestar ha de guiar el model de creixement i no a la inversa. Entenem que hem d’anar cap a una relació més simbiòtica amb la natura, més apaivagada amb el nostre entorn, amb el benestar de les persones com a pal de paller.

Les conselleres i els consellers que formem part d’aquesta cambra haurem de ser capaços de plantejar-nos les preguntes més pertinents i proposar, de manera consensuada i mitjançant un debat constructiu, solucions adequades i acceptables, per poder fer front a tots els reptes als quals ha i haurà de fer front Andorra. Hem de ser els teixidors d’un nou lligam social com a base d’una societat regenerada, sense oblidar els nostres orígens.

El nostre país i la resta del planeta són un regal de la natura i el bé més preuat que tenim. Andorra també és el llegat de totes les persones que ens han precedit en aquestes valls. Tenim l’obligació, com si de la gestió d’un patrimoni és tractés, perquè és el cas, de saber preservar-lo. Tots els que estem avui presents en aquest hemicicle volem el bé d’Andorra, la seva prosperitat i el benestar de les persones que hi habiten, però no hem d’oblidar que ho hem de garantir també per a les generacions futures. Hem de treballar de concert ja que és l’única manera de ser realment eficaços i poder-ho assolir, amb les màximes garanties i amb una projecció a llarg termini.

Ens hem aixecat i hem alçat la mà per dir que Andorra pot seguir un altre camí i avui estem en seu parlamentària per defensar per què ens heu fet confiança. Estarem a l’altura d’aquesta confiança i serem fidels a tots i cadascun dels compromisos que hem contret.

*Jordi Casadevall, Conseller general de Concòrdia

tracking