x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

La meva carta als Reixos

Massa sovint es diu tan sols el que les majories volen sentir
Actualitzada 13/03/2023 a les 06:23
Ja sé que se’m dirà que no és el moment, que ja he passat l’edat d’escriure’ls una carta; que el 6 de gener encara queda molt lluny i han tancat les oficines fins a la propera temporada... Què hi fa! A qui em doni tal rèplica li diré que no ha entès re, que no parlo dels mateixos Reixos i que si no ho faig ara ja no podré tornar a reclamar re fins d’aquí a quatre anys! Però que jo ja tinc els meus anyets i que ves a saber si podré tornar a demanar re! D’altra banda, si no demano re, com em podré queixar del que fan o del que no fan, del que porten o deixen de portar? S’han convocat eleccions generals i ara és el moment que tenen els diferents partits per elaborar els diferents programes electorals que haurien de ser, més que no pas un catàleg de bones intencions, una descripció de les accions concretes que es pretenen dur a terme, pensades a partir d’unes idees prèviament expressades i explicades per tal d’assolir uns determinats objectius en defensa, crec jo, del bé comú i de la comunitat en general. Massa sovint es fan volar coloms, dient tan sols el que les majories volen sentir ―s’ha dut a terme, prèviament, la corresponent enquesta― sent conscients que certes propostes són només pura retòrica.

Per part meva vull posar als Reixos preguntes sobre la Constitució que em poso a mi mateix:

Article 7.2

Per què no es pensa en la possibilitat de tractats bilaterals de nacionalitat activa i nacionalitat passiva? Seria constitucional? Eliminaria el problema que comporta la doble nacionalitat?

Article 8.1

Quines són jurídicament parlant, i legal, les diferents fases de la vida? I si s’hi reflexionés?

Article 10.3

La regulació actual d’aquest article, que existeix, garanteix realment el principi d’igualtat?

Article 14

Compte tingut dels avenços tecnològics, la nostra regulació, si existeix, quan existeix, és suficient? És capaç de cobrir tots els àmbits que l’article abasta?

Podria continuar, però no tinc més espai.
  • #4 El que vosté proposa
    (14/03/23 12:19)

    El que vosté proposa sobre la nacionalitat és únicament donar la volta a la prohibició de la doble nacionalitat, entrant-hi per la porta del darrera. Típic del  “socialu prugrassisma” i tractats bi laterals tampoc interressen, perquè ja hi ha molts masses del que en alguns cercles s'anomena, per bé que es diu en un altre idioma, “residents amb passaport”. Ja sabem com s'acaben aquestes coses : sempre malament en detriment d'Andorra, igual que haver passat en matèria de nacionalitat, del ius sanguinis al ius soli.  En aquesta matèria no es pot cedir res. Ens hi va la nostra existència. És clar però, que vostè d'esperit tant obert, això potser no ho entengui, o pitjor, no ho vulgui entendre.

    Respondre
  • #3 Christian
    (14/03/23 08:55)

    Gràcies Josep en incitar els nostres conciutadans a reflexionar sobre el que posa a la nostra constitució. Ja en sin 30 d anys avui, seria hora de revisar-ne alguns punts i posats a demanar als reixos podriem afegir-hi que fos el poble que fos relament constituent, que tornessim a la paraula democrácia el seu significat. Ara bè potser caldria enviar una altra carta al pare nadal també !!

    Respondre
  • #2 8 1. La Constitució reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases
    (13/03/23 09:32)

    Un continu pot contenir etapes diferents i que en formen la naturalesa. No són una potència d'alguna cosa sinó que ja són aquesta cosa en plenitud.

    Un nadó no és el doctor, la policia, el repartidor o el polític que serà en un altre moment, però això no li fa menys ple en la seva humanitat. Ni un ancià o malalt greu crònic.

    Buscar límits a aquesta humanitat en els seus primers o darrers moments implica que les ideologies i creences de cadascú són el que dóna a l'altre el seu dret o no a la vida. Els drets de ser persona o no passen a mans de la majoria.

    Ser més de dretes o més d'esquerres pot entrar als límits de la opinió i debat públic; tenir dret que em permetin viure estaria en un altre pla. I més quan aquest debat vol fer-se respecte a qui o no té possibilitat de defensar-se o en té poques, és a dir: el fort contra el feble.

    Respondre
  • #1 JM
    (13/03/23 08:29)

    i afegiria, ja que crec que solament apareix un cop la paraula natura a la nostre constitució, el respecte i conservació dels espais naturals.

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts