x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Habitatges per als estrangers

Per resoldre la manca de pisos alguns països limiten la compra als estrangers
Actualitzada 18/01/2023 a les 06:03
Som tots molt conscients de la problemàtica de l’habitatge que estem patint, que no millora tot i la situació excepcional actual de la construcció. Si els residents andorrans que estan en règim de lloguer poguessin adquirir un habitatge de compra, potser augmentaria el nombre de pisos de lloguer al mercat. Ara bé, el preu dels pisos nous no està a l’abast de la majoria de les famílies treballadores del país i els habitatges són adquirits per estrangers amb major poder adquisitiu, i no sempre amb la finalitat de viure-hi. Aquesta situació no és exclusiva d’Andorra. Cada país intenta resoldre la problemàtica com pot.

Al Canadà han optat per aprovar una llei que prohibeix la compra d’habitatges per estrangers no residents durant dos anys amb l’esperança de fer baixar el preu dels pisos, després de nombroses operacions d’especulació immobiliària en mans d’inversors forans. La llei –que conté excepcions que caldria analitzar– pretén resoldre la manca de pisos al país per a la població autòctona. Dinamarca exigeix un mínim d’anys de residència al país, abans de poder adquirir un habitatge (cinc anys en el cas de Copenhaguen), condició que es va contemplar en el tractat d’adhesió a la Unió Europea. Altres països d’Europa han intentat fixar condicions als estrangers, sense èxit, ja que van en contra de les llibertats comunitàries. A Suïssa també imposen condicions als estrangers. En cas de residir-hi poden comprar un pis, però hi han de viure i no poden llogar-lo.

L’especulació immobiliària és una de les causes de la problemàtica, però de ben segur que no és l’única. Amb la tendència generalitzada al creixement de la població global, augmenta la demanda de pisos en llocs on la qualitat de vida és bona i, al mateix temps, s’agreuja la problemàtica de l’habitatge per als autòctons. Sembla que les mesures per limitar la compra per part dels estrangers és una tendència que caldria contemplar a casa nostra.
  • #5 Canovas
    (18/01/23 18:51)

    Ojo Eva que tu ets liberal i això no ho pots dir. 

    Que d'aquí a dir el mateix que Acc!ó hi ha només un pas, eh?

    Respondre
  • #4 Hipocresia política
    (18/01/23 15:41)

    Ara en vens amb aquestes? Quan heu deixat construir a Ordino a tort i a dret, fins que ha estat necessari carregar-vos el parc natural de Sorteny, obrint una rasa de cap a cap pel mig de les mulleres per anar a captar la font de la Serrera i de La Mata. Tot aixó, mentre el director estava de vacances. Destrossar Sorteny per a que uns pocs puguin acabar de pamar lo que no s'han guanyat mai, i vosaltres, politics i funcionaris, per mantenir la cadira. Mals andorrans. Les generacions futures us assenyalaran per haver destrossat el paisatge.

    Respondre
  • #3 Xavier
    (18/01/23 12:33)

    En un pais on una part de les elits la riquesa prové dels bens raels, propietats, el problema de la vivenda s'agreuja i les diferents opcions que es puguin proposar ... van en contra dels interessos de les elits. Dificil solució si no hi ha voluntat ni intenció que això canvii.

    Respondre
  • #2 Núria
    (18/01/23 11:36)

    A diferents països nòrdics existeixen cooperatives d'habitatge en cessió d'ús, i d'altres formules com cohabitatge o habitatge col·laboratiu, una manera d'acvcedir a l'habitatge però amb la prohibició d'utilitzar-lo amb finalitats especualdores.
    FDiferents models d'Economia Social i Solidària

    Respondre
  • #1 Danès
    (18/01/23 09:29)

    No és certa la referència feta a la legislació de Dinamarca.
    "If you are an EU/EEA or Swiss citizen, you can be subject to certain conditions to acquire a permanent dwelling in Denmark without the permission of the Department of Civil Affairs when the purchase takes place as part of you exercising your freedom of movement under EU law.
    This will for example be the case if you are an employee in Denmark or another EU/EEA country, have an EU/EEA residence permit or have become established or intend to become established in Denmark in order to work as a self-employed person. This will also be the case if you have sufficient funds to support yourself.
    In these cases, when registering your ownership of the property, under criminal responsibility, you must submit a declaration to the Danish Court of Land Registration (Tinglysningsretten).
    https://domstol.dk/media/yg1ezfbu/erhvervelsesloven-og-tinglysning.pdf

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts