La tribuna

So ambient a l'esport

La vida i l’esport en directe, tal com és

Creat:

Actualitzat:

M’agrada el futbol i altres esports com a espectacle, i m’agrada gaudir-los escoltant l’ambient que els envolta, sense que ningú m’expliqui res.

Si vaig a veure un esport en directe, tot i que fa molts anys que no trepitjo un camp de futbol, no soc d’aquelles persones que al mateix temps escolten la ràdio o intenten gravar amb el mòbil. Intento gaudir del partit o de l’espectacle. La vida i l’esport en directe, tal com és.

Si mires esport per televisió, aquesta possibilitat, la de veure un esdeveniment sols amb el so d’ambient, abans no era possible. Ara, amb les noves tecnologies, teòricament, ja sí. O almenys aquesta possibilitat va estar disponible durant un temps.

Algunes cadenes et permeten o et permetien veure la transmissió amb comentaristes de diferents llengües, com també fer-ho amb so natural. I era un plaer. Però malauradament, quasi sempre ens hem d’empassar bastants especialistes amb manca de rigor periodístic.

Els poso uns quants exemples de tots els colors, que aquí no se salva ningú. A moltes cadenes d’àmbit nacional a Espanya els comentaristes són pro Real Madrid. Quan juga l’equip de la capital sembla que no existeixi ningú més.

A Catalunya, a les transmissions de TV3 acostuma a passar el mateix, aquí són pro Barça i la falta d’empatia contra l’altre equip de Barcelona de La Lliga Santander, l’RCD Espanyol, és de jutjat de guàrdia. Podríem dir que, per regla general, el periodisme esportiu, diguem-li objectiu, fa molts anys que ha deixat d’existir.

Però no sols això. També hi ha comentaristes molt dolents. L’altre dia mirava per televisió un partit de la Lliga anglesa i el que explicaven, que no tenia res a veure amb el futbol o el que estava passant al camp, a mi no em feia cap gràcia.

Si a tot això li afegim la publicitat, encoberta o no, de les retransmissions esportives, acabes ben fart. A mi que no m’atabalin amb l’obra social del banc, quan a l’hora de la veritat, a famílies humils els retornen sense contemplacions un rebut que provisionalment no poden cobrir; com tampoc no cal que m’expliquin la pel·lícula, sèrie o programa que veuré a continuació, que soc prou grandet per saber el que vull veure.

De manera que si em donessin la possibilitat de gaudir d’un partit amb so ambient pagaria per fer-ho abans d’escoltar gent que no m’interessa gens.

Malauradament, ara la majoria de canals d’àudio estan ocupats per diverses cadenes de ràdio que paguen per retransmetre el partit als seus oients i l’opció so ambient ja no està disponible. Una llàstima!

tracking