Creat:

Actualitzat:

Avui, per cert, i com no pot ser altrament, toca desitjar als lectors d’aquest mitjà un fantàstic any 2023, ple de felicitat i de salut. Ens trobem en aquest període que va de l’última setmana de desembre al 6 de gener, o sigui, des de l’esperada visita del Pare Noel fins a la dels Reis Mags, i que es pot qualificar de no man’s land festiu, durant el qual se celebren les tradicionals festes familiars. És també el moment en què, altra tradició irrenunciable, molts de nosaltres decideixen de millorar en la seva rutina quotidiana i agafen innumerables compromisos, entre els quals destaquen el d’acudir més sovint al gimnàs, deixar el tabac o, encara, portar una vida més ordenada. Sortosament, no ens hem de preocupar d’aquestes obligacions que ens volem imposar, atès que la gran majoria d’aquí pocs dies o setmanes cauran en l’oblit i seran paper mullat, com és també de costum.

Ara bé, més enllà d’aquest temps festiu i tot i els nostres desitjos, el cert és que l’any que s’anuncia encara està ple d’incògnites que s’hauran d’afrontar amb valentia. Així, si hem pogut deixar de banda, almenys en gran part, la crisi deguda a la Covid, la situació política i econòmica mundial està repleta de futurs obstacles, que afectaran directament i indirecta la vida de cada un de nosaltres. La tensió que s’està vivint en les relacions internacionals i causada, en gran part, a l’actitud d’uns Estats depredadors, ens ha de portar a una prudència insigne en les decisions a posar en pràctica. Molts comentaristes ho han dit i repetit: hem sortit d’un període de certesa per navegar cap a una mar d’incertesa que necessita una capacitat de reacció immediata davant dels esdeveniments, probables o improbables, que ens esperen.

Ara bé, aquesta immediatesa imperiosa no facilita cursar una reflexió aprofundida abans de decidir, la qual cosa és imprescindible per aconseguir uns resultats que no siguin òptims però almenys acceptables per al conjunt de la societat. Això obliga els responsables, de tots els sectors (econòmic, polític, social o d’altres), a fer mostra d’una capacitat d’anticipació i d’anàlisi tremenda i només els hi podem desitjar que l’encertin en tot moment.

tracking