Marta Alberch

Creat:

Actualitzat:

Bon any nou abans de res!

No és massa original destacar alguns fets d’aquest any que hem tancat però us en comparteixo tres que crec que continuarem seguint en aquest any nou que tot just comença.

Ha estat l’any de la tornada a la normalitat si amb això ens referim a treure’ns les mascaretes i les restriccions i que hagin tornat els actes sense límit de públic: hem anat al teatre, a estadis, fet trobades amb amics i familiars, gaudit de les festes majors o celebrat casaments. I, si la pandèmia ens ha marcat aquests darrers quasi tres anys, ara, i si la situació a la Xina ens ho permet, podríem anar-la deixant endarrere.

També ha estat l’any que malauradament tenim una guerra a Europa. No és que no hi hagi altres conflictes al món (Síria, el Iemen...), sinó que aquesta la sentim més a prop i ha tingut conseqüències que patim: la inflació que ha fet que omplir el carret de la compra o el dipòsit del cotxe sigui molt més car, que puguem arribar a tenir talls d’electricitat, entre d’altres. I sense que hi hagi cap part positiva en un conflicte bèl·lic, la resposta de la ciutadania ho ha estat: tant amb l’acollida de refugiats arribats d’Ucraïna al país (no sense dificultats) com en la resposta humanitària a través de les ONG. No sé sap com ni quan acabarà però la incertesa sobre aquesta situació i els seus efectes en el nostre dia a dia ens acompanyaran aquest 2023.

I per acabar, ha estat l’any que ens ha demostrat que el canvi climàtic ha vingut per quedar-se: un dels anys més càlids de la història amb un estiu amb temperatures altes i ara passant unes festes de Nadal gens blanques. I alhora en altres parts del món, es viuen fenòmens meteorològics extrems que tenen greus conseqüències. No només a nivell econòmic, ja que les víctimes humanes tenen un valor incalculable, i segons el Swiss Re Institut s’estimarien en 115.000 milions de dòlars. I això no ha fet més que començar.

Però quins destacaríeu vosaltres?

tracking