Creat:

Actualitzat:

En aquest quart diumenge d’advent, l’Església ens presenta la figura de Josep, l’espòs de Maria, un altre dels personatges que ens són exemple en la nostra preparació del Nadal.

Josep, el jove fuster de Natzaret, havia sentit el nom d’Em-manuel diverses vegades quan, en la sinagoga els dissabtes, llegien els profetes antics. Aquell dia mateix, havien llegit un fragment d’Isaïes que, cap al segle VIII, l’havia dit quan s’encarà amb el rei Acaz.

Recordem la història: per aquell temps, el rei d’Assíria, Tigrat-Pilèsser III, després de conquerir Damasc, havia fet tributari al rei de Samaria i assetjat Jerusalem. Pretenia exterminar la dinastia reial de David i fer-se’ls vassalls. Acaz n’és el rei, un bon governant. Temerós davant del perill, cerca coalicions amb els reis veïns, especialment amb Egipte. Aquestes coalicions sempre es pagaven cares: especialment en tributs econòmics militars.

Isaïes va a trobar el rei Acaz i li recorda que Déu ha fet una promesa a la seva dinastia i que, per tant, no cerqui aliances amb el seus veïns sinó que tingui fe i confiança amb Déu. Acaz justificarà la seva negativa a escoltar Isaïes amb la paraula de la Bíblia de no temptar el Senyor. I és aleshores quan Isaïes, en nom de Déu, vol donar un signe a Acaz: «La verge tindrà un fill i li posarà Emmanuel, que vol dir: Déu és amb nosaltres».

La ciutat de Jerusalem se salvà de l’atac i la profecia d’Isaïes resta en la Bíblia com un interrogant obert. Passaren vuit segles fins que esdevé realitat en el passatge de l’evangeli que llegim avui. En Maria de Natzaret es duu a terme la paraula de Déu tramesa a Isaïes. Maria és la Verge que, per obra de l’Esperit Sant, ens dona un fill, que és l’Emmanuel.

Al costat de Maria apareix la figura de Josep, el seu espòs.

Josep és un home bo i recte. Estava disposat a retirar-se per deixar que Déu fes la seva obra en ella. En somnis, l’àngel li ha revelat que Déu comptava amb ell per l’obra de la salvació. Josep és el creient que escolta més enllà de l’aparentment raonable, des del punt de vista dels valors i de les pròpies conviccions: confia en el projecte de Déu. És capaç de canviar les seves decisions i no es distancia sinó que es compromet en el projecte de Deu. La fe li encén una nova llum en la foscor perquè hi descobreixi el sentit que tenen els esdeveniments. Josep prengué a casa seva Maria com esposa.

A les portes del Nadal, per damunt dels aspectes superficials, entrem en el misteri de l’Emmanuel, Déu que és amb nosaltres.

tracking