x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Frenem l'extractivisme

No podem entrar al mercat únic sense fer reformes internes
Actualitzada 16/10/2022 a les 06:25
Segons un estudi de l’impacte econòmic de la Unió Europea, tots els seus països membres n’obtenen beneficis. No obstant això, l’estudi manifesta com Grècia als 80 va tenir un llarg decreixement econòmic després d’entrar a la UE, Grècia no tenia una economia competitiva. Fins i tot, la Comissió Europea li va recomanar d’esperar durant les negociacions d’entrada. Va ser el govern de Grècia mateix que hi va voler entrar massa ràpid.

Un altre estudi sobre l’impacte econòmic del mercat únic en l’àmbit regional manifesta que els beneficis de la pertinença al mercat únic es reparteixen desigualment. Si ja es tenia una economia exportadora i innovadora abans de l’entrada, en treus molt més benefici. Si ets àrea urbana, depasses de molt les rurals. Si pertanys a la zona central que va d’Irlanda, Anglaterra, Benelux, Alemanya, Suïssa al nord d’Itàlia, en treus molt més profit que si ets perifèric.

Liechtenstein, amb un teixit industrial d’alt valor afegit, amb ciutats com la Seu d’Urgell al voltant on captar talent, a una hora de Zuric en cotxe, amb el Banc Nacional de Suïssa avalant el sector financer i amb potents polítiques públiques d’innovació, ha aprofitat el mercat únic. Estem igual a Andorra?

Ni europeista, ni euroescèptic. Andorrà, punt. Si entrem al mercat únic sense ser competitius per exportar, sense tenir clar quins sectors volem i sense fer les reformes internes, tenim un enorme risc d’empobriment i d’extractivisme extern. A través de l’aplicació a Andorra de les llibertats d’establiment del mercat únic, els professionals liberals i empreses de l’àrea urbana de Barcelona podrien desplaçar les andorranes, els fons d’inversió immobiliaris, els rics i els jubilats europeus podrien inflar tant el cost dels lloguers que expulsessin empreses, joves i treballadors destrossant l’economia productiva.

No es diversificarà l’economia entrant al mercat únic, ho haurem de fer nosaltres mateixos prèviament i no hi estem treballant seriosament.
  • #5 Joan
    (16/10/22 16:00)

    Fa gracia com es parla de diversificació econòmica com si la podessis comprar. Concòrdia diu el mateix que tots el a partits els darrers 25 anys. Agafeu qualsevol programa i tots parlen de diversificació econòmica. Segur que tots ho deien de forma ben sincera. Però no n'hi ha prou volent. El que està clar és que des del proteccionisme no diversificarem res. De fet els de Concòrdia , com la resta, no diuen com fer-ho, senzillament, no ho saben.

    Respondre
  • #4 Flic
    (16/10/22 14:38)

    No es pot dir més clar...

    Respondre
  • #3 Fco Guillén
    (16/10/22 11:34)

    La estructura económica andorrana ha mutado repetidamente (y exitosamente) a lo largo del siglo pasado, como una serpiente cambiando de piel. La versión actual (siempre provisional) és una economia de servicios turísticos comparativamente competitiva -sólo hay que mirar alrededor- y su previsible evolución no contempla ninguna diversificación, que por tamaño es imposible. Por lo tanto, lo que debem ser considerado es el efecto de la asociación sobre la realidad económica actual y dejar de "fer volar coloms".

    Respondre
  • #2 Canovas
    (16/10/22 09:19)

    És bò saber que Concordia també ens vol fotre la UE amb vaselina. 
    …si es que al final estan tots en lo mateix…

    Respondre
  • #1 Diversificació econòmica
    (16/10/22 07:08)

    Diversificar l'economia és l'únic que pot donar un futur digne a Andorra.
    Si se segueix com ara, a la llarga el país quedarà reduït a un simple parc d'atraccions per als turistes.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts