Creat:

Actualitzat:

Fa dies que sentim que caldrà augmentar el preu de la llum al voltant del 15% i aplicar mesures d’estalvi.

Tots sabem que l’increment es troba associat a l’evolució del preu de compra, però també de si les mesures d’estalvi han obtingut l’èxit esperat.

FEDA ha fet una crida a tothom a aplicar mesures d’estalvi que evitin un increment important del preu de la factura, com alhora poder evitar un escenari amb talls puntuals en cas de limitacions en el subministrament per part dels països veïns.

Sobre el paper, els Comuns i el Govern diuen que ja han començat a aplicar les mesures necessàries per reduir la despesa d’energia.

També hi ha el compromís de les estacions d’esquí de fer accions per anar en la mateixa línia d’estalvi energètic.

I ben segur que molts ciutadans també als nostres domicilis o a la feina fem les accions necessàries per no malmetre un recurs escàs que en aquests moments es troba fortament condicionat a la situació internacional. De la mateixa manera que estan fent alguns comerços o empreses.

Però el camí encara és llarg. I pel que veig, n’hi ha que ben bé no ho han entès, perquè encara podem veure llums enceses a la nit en llocs on no són gens necessaris. Temps enrere, la il·luminació d’un local, una empresa o un comerç indicava que es trobava obert al públic. Quan es tancava al públic i els treballadors marxaven, es tancava la llum. Ara ja no és així.

En alguns llocs podem observar com encara durant la nit es mantenen els llums ben oberts per mostrar productes que tampoc es poden adquirir en aquell moment, o bé s’il·luminen espais o cartells que ja són visibles sense necessitat de llum. I n’hi ha de tots tipus. Des d’empreses de construcció a perfumeries, passant per botigues de roba entre moltes casuístiques.

Segurament se’m podrà dir que utilitzen bombetes de baix consum. I segur que és així. Però el baix consum també és consum. Més lent, així i tot, consum. I si és un, no passa res. Quan en són molts, la cosa canvia. I ara que s’apropa Nadal, cal molta conscienciació en relació amb el control del consum d’energia, i potser potenciar l’ús de llums solars. No hem d’oblidar la participació de totes i tots en la conservació del nostre planeta.

tracking