x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Preservem el nostre or

L’aigua és un bé comú i un actiu de sobirania cabdal
Actualitzada 02/10/2022 a les 06:24
Quin és el recurs més abundant i valuós a Andorra, que sosté la vida i que sosté tota l’activitat econòmica? És l’aigua. En tenim amb tanta abundància que no hi donem prioritat perquè la donem per descomptat.

No obstant això, entrem en una nova era, ja ho estem vivint amb l’energia, aviat ens passarà el mateix amb l’aigua. Amb l’emergència climàtica, l’aigua és un bé escàs en territoris propers i s’estima que dues terceres parts de la humanitat viuran en estrès hídric el 2025. Les zones de muntanya són una de les zones més fràgils respecte al canvi climàtic, i els recursos hídrics d’Andorra es veuen afectats per l’augment de les temperatures, la reducció de les precipitacions, la reducció dels mantells de neu i la pressió d’una demanda creixent d’aigua del nostre model socioeconòmic.

Actualment, Andorra és un territori molt atractiu per la qualitat i l’abundància de recursos hídrics, fet que hi impulsa la pressió demo-gràfica, turística i urbanís- tica.

En aquest context, l’aigua ha d’esdevenir una prioritat política per mantenir l’accés a una aigua de qualitat per a tots els ciutadans. L’aigua és un dret humà i un bé comú, però també és un actiu de sobirania cabdal per a An-dorra i un recurs imprescindible que sosté tota la nostra activitat socioeconòmica.

Necessitem polítiques transversals dedicades a preservar l’aigua. Hem de reduir les pèrdues d’aigua de la xarxa de distribució, entre altres polítiques. Però el més important serà definir les capacitats de càrrega d’Andorra. És a dir, quants habitants i turistes podem mantenir sense afectar la qualitat i la disponibilitat de recursos hídrics. Serà cab-dal reformar la normativa urbanística per tal que tingui en compte la disponibilitat d’aigua a l’hora de definir els límits al creixement del país.
  • #2 Matrix
    (02/10/22 13:58)

    I això ho has descobert tot sòl, o be és l'article que tocava des de Concòrdia, perqué csp altre partit n'és conscient?

    Respondre
  • #1 Prudència
    (02/10/22 13:38)

    El turisme massiu i la construcció descontrolada es menjaran aquest or.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts