x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Esborrar el passat o no?

Actualitzada 28/09/2022 a les 06:15
És una obvietat afirmar que, any rere any, la cultura americana, en els seus diferents vessants, s’ha anat imposant quasi en tots els racons del nostre planeta. Així, les pel·lícules ianquis superen, i de lluny, les altres produccions cinematogràfiques, almenys en termes d’ingressos per taquilla. Quant a la música, es comprova el mateix paradigma. Des del principi del segle XX, els cantants i els grups que venen des de l’altre costat de l’Atlàntic ocupen quasi sempre les primeres places de les diferents classificacions que es publiquen. Aquesta situació predominant s’estén també a la literatura, la qual cosa ha propiciat la difusió del model americà en les ments de persones que poc o res tenen a veure amb aquest estil de vida. Aquesta dominació no té, a l’evidència, únicament costats positius. Indueix també d’altres força negatius i censurables, tal com la uniformització del pensament. No obstant això, és obligat constatar que els propis agents culturals dels Estats Units han sabut articular la crítica d’aquesta superioritat, encara que siguin només per una part minoritària d’entre ells.

Ara bé, des de fa uns quants anys ha aparegut una nova dimensió d’aquesta cultura, que es defineix per la locució woke, que podem traduir per despertat. Aquest nou concepte inclou l’aplicació de la noció de cancel culture, terme que ni fa falta traduir, atès que equival al nostre cancel·lat català. Es tracta bàsicament de criticar i aniquilar el passat, en particular quan afecta tot allò que no respon als valors que, avui dia, són comuns en els països democràtics. Així, es cau en la temptació d’analitzar retrospectivament el que ha pogut ocórrer en els segles precedents, a la llum dels principis bàsics que s’han articulat en els països democràtics des del segle XVIII i mes específicament des del final de la Segona Guerra Mundial. Per tant, un error fonamental, tal com ens ensenya, per analogia, la teoria de l’evolució de Darwin. El futur només es pot construir quan es domina i es coneix la història del passat i no mitjançant l’esborrament d’aquest passat. I podem, doncs, lamentar la difusió, cada dia més estesa, d’aquesta forma de pensar en el nostre vell continent europeu.
  • #6 Toni Crescento
    (30/09/22 20:57)

    Cortalet va dir..
    I prohibint passejar gossos pel Passeig de Mojàcar i Complex Esportiu d'Encamp,també contradiu les formes, somriures i educació que feia servir per a reclamar el seu vot a les comunals...monsieur, és vosté millor lletrat que no pas càrrec pùblic.

    Respondre
  • #5 Cortalet
    (29/09/22 00:12)

    Parlar de coneixer el passat i donar 50 anys de concessio tant a la lleugera , es bastant contradictori ….

    Respondre
  • #4 història d'Andorra
    (28/09/22 13:45)

    A Andorra hi ha families molt riques que ja voldrien esborrar el seu passat de com van fer fortuna rapinyant per les muntanyes

    Respondre
  • #3 Orwell
    (28/09/22 10:12)

    A la novel·la 1984 cada dia reescrivien la història a la seva conveniència. Orwell un visionari. Però penseu que el poble que oblida el seu passat està condemnat a repetir-lo.

    Respondre
  • #2 Ciudatà 3.0
    (28/09/22 08:24)

    Tota una guerra freda en forma de revolució contracultural i antivalors que va començar als 60 en nom de llibertats i drets, ciutadans hiper-submisos als governs i als amos de l'economia.

    Respondre
  • #1 Brain Formatting
    (28/09/22 08:03)

    Esborrant el passat i formatat el present és més fàcil implantar el somiat transhumanisme.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts