Creat:

Actualitzat:

De segur que hem sentit i, fins i tot, hem utilitzat la paraula sostenibilitat en les nostres converses.

Però, ¿sabem exactament què és la sostenibilitat, a què es refereix i qui involucra?

La sostenibilitat la trobem definida en molts llocs, però, en resum, es refereix al fet de desenvolupar qualsevol necessitat que pugui tenir la societat en el moment actual, sense comprometre la capacitat de les generacions futures a desenvolupar les seves pròpies necessitats.

I en aquesta definició, un xic enrevessada, s’inclouen l’equilibri entre la cura del medi ambient i tots els aspectes relacionats amb el creixement econòmic i social.

És positiu voler desenvolupar-se i avançar. Però cal garantir que no es comprometi el futur de les properes generacions i que gaudeixin de les mateixes oportunitats, s’eviti l’esgotament dels recursos disponibles, es protegeixi la natura com a bé comú i es faciliti la igualtat d’oportunitats.

El concepte sostenibilitat no només cal veure’l des d’un punt de vista general, que involucra empreses i polítics. Cal involucrar-nos com a societat i fer accions individuals que aporten sostenibilitat al conjunt de la societat.

No podem relacionar la sostenibilitat com una acció que va relacionada amb els qui tenen menys recursos econòmics, en canvi, els qui disposen de més recursos econòmics i poden afrontar factures creure que no els afecta. Tot al contrari. Ha de ser una conscienciació col·lectiva que posi com a punt de mira la conservació dels recursos en tots els fronts. Des del punt de vista empresarial, del creixement urbanístic, del consum dels recursos energètics o hídrics, entre altres.

El control de la despesa de l’aigua o la llum no està relacionat amb la capacitat que es tingui per pagar la factura, és una obligació de tots fer-ne un ús acurat, perquè no són recursos infinits.

La benzina també és un bé finit, que cal gestionar amb intel·ligència, amb l’ús del vehicle propi quan realment no es pugui amb transport públic o a peu o mantenint la temperatura de les cases dintre uns límits acceptables.

No s’ha de construir sense consciència, sense mirar com es malmet la natura i l’entorn, per molts recursos econòmics de què es disposi i per una ambició econòmica desmesurada que només en beneficia uns quants.

Cal potenciar les iniciatives sostenibles i de consum responsable.

tracking