x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

El campi qui pugui fa por?

Actualitzada 26/09/2022 a les 06:19
L’altra setmana, dos governadors americans van omplir busos de migrants forçant-los a anar vers Estats governats per demòcrates. Volia ser una mesura de pressió política. Això va passar a la ―conside-rada― democràcia més gran del món, que zela pels drets humans arreu del planeta. Vergonyós! Infamant! Una prova més que el que esdevé a l’altre costat de l’Atlàntic des que Trump va ocupar la presidència hauria de preocupar els europeus vistos els lligams amb la potència nord-americana. Les polítiques neoliberals sorgides als anys 80 i 90 del segle XX ―i que roma-nen― han portat a un afebliment dels Estats, a un enfor- timent de les grans multinacionals, a una deslocalització industrial i a l’empobriment d’una gran part de la població. Els canvis en el món de la comunicació han fet planetàries informació i desinformació. No hi ha distàncies i la gent es mou, com sempre, per anar vers zones on es considera que es viu millor. Les mentalitats, però, no muden mai al ritme de les descobertes i dels canvis que provoquen. Com podrien? No disposen ni d’informació ni de formació bàsiques per poder entreveure l’abast previsible de qualsevol descobriment i, d’ordinari, cal un temps raonable per poder adaptar-se als canvis. Sabut és: tot canvi genera tensions, conflictes, enfrontaments que acaben en guerres o revolucions si les parts enfrontades no es mostren suficientment capaces d’empatia i voluntat per arribar a una entesa. I ara vivim moments de grans canvis... S’estan obrint horitzons impensables en els camps més impensables. També s’està anant vers una governança cada cop més global que no s’entén ni s’acaba de formalitzar. El campi qui pugui fa por, i la reacció és un intent d’aïllar-se en el passat quan la marxa enrere és impossible. No ens deixem seduir pels fantasmes. Seria Andorra la d’avui sense l’aportació dels migrants que s’hi van instal·lar, van fer-la seva? Certament, no. Ni tots els errors són seus.
  • #3 estevet
    (26/09/22 16:14)

    Com sempre, s'ha trigat massa en endreçar el rumb. Culpa compartida entre, d'una banda, la classe política més preocupada per la forma que pel fons (sense parlar dels tripijocs i corrupteles varis), i de l'altra banda, una ciutadania anestesiada per les promeses de facilitats i de diversió que han desembocat en un atordiment general que l'hi impideix copsar la complexitat i la magnitud dels reptes actuals.
    I la proposta de polítics vius a neguits d'una ciutadania atomitzada és el populisme, amb solucions fàcils a curt terme a problemes entramats i complexes.
    Anem ben servits...

    Respondre
  • #2 Ruanda
    (26/09/22 11:38)

    I que em diu de Ruanda? Exportarem els residents andorrans que sobren no pota negra des de laeroport de Seu en in avio Cessna fletat per lo Govern dAndorra??

    Respondre
  • #1 Novus ordo seclorum
    (26/09/22 06:41)

    Temps de monstres.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts