Creat:

Actualitzat:

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, com no podia ser d’una altra manera i hem repetit en diverses ocasions, creiem que la complexitat del moment actual requereix un pacte social, requereix sumar esforços, replantejar-se diverses qüestions. Es requereix diàleg i consensos, tal com hem estat defensant des del PS i apuntava ahir la síndica general en el seu discurs del Dia de Meritxell quan parlava de construir entre tots una societat sostenible i resilient.

Ara bé, la pregunta potser és si aquest guant es recollirà des del Govern, a qui hem demanat reiteradament diàleg sense obtenir resposta. Crec que el grup parlamentari que presideixo és exemple –especialment si observem l’entorn internacional– d’oposició col·laboradora. No volem fer crítica constantment de les diferents qüestions –i ara seria fàcil–, ni treure’n un rèdit polític. Com hem dit, no és ni el nostre tarannà ni ara el moment. Demanem sempre poder treballar plegats i aportar solucions. I més ara, quan s’han d’adoptar mesures que poden no agradar a tothom.

Ens sembla inconcebible que en el context de crisi actual, i a les portes del debat d’orientació política i de presentar els pressupostos per a l’any 2023, ni tan sols s’hagi convocat el Consell Econòmic i Social (CES) per analitzar-lo i intentar a arribar a acords entre patronal i sindicats. El CES no deixa de ser un bon mecanisme de diàleg, en el qual seuen a la mateixa taula representants de treballadors i d’empresaris, que ara discuteixen a través dels mitjans de comunicació.

I si es vol convidar les diferents forces polítiques a aquesta taula, millor. Nosaltres hi aniríem predisposats al consens, ningú en pot dubtar. Ara bé, qui ha de convocar les reunions, siguin del CES o amb les forces polítiques, és el Govern, que és qui, a final de comptes, ha de governar, prendre les decisions i adoptar i implementar les mesures escaients. I no crec que el cap de Govern tingui la fórmula màgica per solucionar els diferents problemes que cremen actualment sense parlar ni amb els agents econòmics i socials, ni amb els polítics.

tracking