x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Beluga i civilització

Actualitzada 31/08/2022 a les 06:22
A principi del mes d’agost, nombrosos aficionats a l’actualitat han seguit els intents desesperats que l’administració i algunes associacions franceses han dut a terme per salvar una balena beluga d’uns 800 quilos de pes, que s’havia perdut lluny del mar i viatjava a contracorrent pel Sena, com si volgués aconseguir visitar París. Cada dia, els mitjans televisius i altres ens anaven informant de les possibles solucions que s’anirien articulant perquè es pogués nodrir degudament i que tornés a agafar el camí cap al mar. Finalment, al cap d’uns vuit dies, es va decidir transportar-la cap al seu medi natural, atès que era evident que no hi arribaria pels seus propis mitjans. Tot i això, i atès el seu gran estat de feblesa degut al fet que no es volia alimentar, se la va haver de sacrificar. Aquest esdeveniment demostra, si encara era necessari, la sensibilitat de molts pel benestar animal. Val a dir que durant el mateix mes, les autoritats catalanes van promoure un nou text legislatiu, en matèria familiar, per sancionar eventualment els maltractadors d’animals, en privar-los de la guàrdia dels seus fills menors, en cas de divorci. I sobren els exemples, en el continent europeu, d’estats que regulen específicament la protecció dels animals. Inclús alguns voldrien anar fins a reconèixer la seva personalitat jurídica.

Ara bé, en el mateix continent, però en altres esferes, alguns no es preocupen del benestar animal ni tampoc, el que és encara més greu, de la protecció de la vida humana. També sobren els exemples d’autòcrates que, sense cap mirament, martiritzen la població civil amb la finalitat d’atemorir-la per finalitats que res tenen a veure amb els valors que sustenten els estats democràtics. Aquestes matances indiscriminades les constatàvem fins ara a l’Àfrica, o encara a Birmània, però ara ens toca de prop. Només cal recordar que Ucraïna es troba a uns escassos 2.300 quilòmetres de les nostres cases, o sigui la porta del costat.

Ara bé, alguns es preguntaran què té a veure la beluga i Kíev. Resposta senzilla. La beluga i aquests que l’han ajudat defineixen el que és una civilització. I quant als agressors de la població civil, queden totalment exclosos d’aquest concepte.
  • #6 Toni Crescento
    (31/08/22 16:02)

    Sensibilitat li manca a vosté i la Cònsol Major, prohibint passejar gossos pel Passeig de Mojàcar i Poliesportiu, per real decret i parce que je le vaux bien, un altre article buit i sense interès, as usual..

    Respondre
  • #5 Meritxell
    (31/08/22 14:04)

    Sr. Rascagnères posi en funcionament un grup de ERFLEXIO CIUTADANA.Com no en tenim prou !!!!

    Respondre
  • #4 Pragmàtic
    (31/08/22 11:53)

    La realitat és que amb l'excusa bonista de salvar la beluga simplement se li va practicar l'eutanàsia, que sens dubte era la idea incicial. Mateixa paradoxa per a Kíev, la vida d'un ésser humà no val res.

    Respondre
  • #3 Mal exemple
    (31/08/22 11:37)

    No és un bon exemple. Quantes vegades s'ha vist animals ( i persones ) als que els tècnics sanitaris vaticinaven la mort imminent, revifar-se i viure correctament durant anys encara ? Passa cada dia. Però no, avui s'ha d'anar de pressa. Pobres els que fan testaments vitals, aquests, quan es degradin, ràpidament seran eutanasiats i així l'Estat reduïrà despesa i els hereus heretaran. No crec que la pobra beluga hagués fet cap testament vital i probablement en lloc de sacrificar-la sota cobert de ves-a-saber-què , el més adeqüat hauria estat deixar fer la natura. Si d'això se'n diu un exemple de civilització...
    El demés, guerres i els crims que hi van associats, tot, per bé que horrible i indignant, inherent a la natura humana, son figues d'un altre paner que res tenen a veure amb el tema de la pobra beluga.

    Respondre
  • #2 Pero que me estas contando?
    (31/08/22 10:16)

    Que vostè parli de benestar animal ja té nassos. El seu Comú va prohibir el pas de gossos en varis punts d'Encamp, com són el passeig de Mojacar i el carrer del Poliesportiu per citar-ne alguns.

    Respondre
  • #1 Japó
    (31/08/22 07:45)

    Penso que a Japó ho haguessin resolt d'una altra manera i també són civilització! Tenen un altre punt de vista sobre la qüestió. Comparteixo però l'exclusió que fas. Quins salvatges!

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts