x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

Fonamentalistes

Actualitzada 29/08/2022 a les 06:29
Els fonamentalistes tenen l’habilitat de diagnosticar els problemes a què s’enfronten les seves societats i la capacitat per aprofitar la polarització per explotar les debilitats que es produeixen durant períodes de canvi en les estructures socials. Si a això hi sumem un grup d’individus ansiosos a la recerca de seguretat i de respostes acceptables als problemes que sorgeixen en el procés de canvi, ens trobem amb els fonamentalismes. Un concepte que té l’origen en l’àmbit religiós però que, al capdavall, avui el trobem en les idees, les organitzacions i els programes que busquen encaixar en les necessitats dels individus i miren així d’apaivagar les seves inquietuds, donant-los regles i pautes de comportament que els alliberin d’aquesta inquietud. Aquesta reflexió, feta pels professors Alejandro V. Lorca Corrons i Martin Jerch, ens porta a entendre per què –en moments de canvi com l’actual– hi ha qui aconsegueix erigir-se amb la bandera de la veritat per sobre de qualsevol lògica. Només així podem entendre per què hi ha qui, malgrat l’evidència científica i el sentit comú, s’entesta a veure conspiracions internacionals en contra de l’ordre establert, buscant i promovent enemics reals o imaginaris per mantenir una falsa sensació de control. Al final, tothom ens permetem el luxe d’opinar sense més convenciment que el de la pròpia –i limitada– formació i experiència, posant-nos en evidència, i demostrant des de la petita cova en què vivim que allò de l’Homo Sàpiens continua sent una fal·làcia supèrbia del que hauríem pogut arribar a ser, però que encara no som.
  • #4 JP
    (29/08/22 20:29)

    Esmentant a l'Homo Sapiens i per si no sabeu qui és, us diré qui és a grans trets ,

    de moment és l'amo de tot el planeta i el terror de l'ecosistema, està a punt de convertir-se en déu, disposat a adquirir no solament l'eterna joventut, sinó també la capacitat divina de la creació i la destrucció, ara bé continua igual d'insatisfet com sempre, algú sap cap on anem? com que no ha de retre comptes a ningú, en conseqüència fa estralls en la vida dels nostres companys de viatge, els animals. Yuval Noha deia : Hi ha res més perillós que uns déus insatisfets i irresposables que no saben què volen?
    Em questiono si el camí de la revolució agricola va ser l'encertat.

    Respondre
  • #3 Eduard López Mirmi
    (29/08/22 17:59)

    Noemí, La última frase de l'Article, és de traca i mocadors ... Parlo per mi però, i que no se m'enfadi ningú, és evident que jo em permeto i em permetré, ara i sempre en el futur "el luxe d'opinar sense el més convenciment que el de la pròpia, i limitada, formació i experiència, posant-me en evidència" ... Lo de la cova, l'homo sàpiens, la fal·làcia supèrbia ... ho dius tu i aquí t'ho deixo, per si algú ho vol manllevar!

    Respondre
  • #2 Dogmatisme Fonamentalista vs Lluz Veritable
    (29/08/22 13:24)

    Les seves conclusions tenen com a premissa, que la seva anàlisi de la societat compta amb el monopoli de la “lògica científica i el sentit comú”.
    Aleshores, tot el que es digui contra la seva teoria es converteix en erroni.

    Crec que fa vostè un diagnòstic de la societat que aprofitant la polarització lliura als seus lectors unes idees que condicionen les seves vides. Uns per acord i altres per desacord.

    Pel primer i segon paràgraf, crec que algú podria aventurat que vostè és fonamentalista.

    Respondre
  • #1 Progressistes
    (29/08/22 08:59)

    Gaudim d'un nou règim de llibertats, on el progressisme contracultural i els seus ideals s'anteposen contra valors fonamentals com la família, la religió, el gènere, el nacionalisme i fins i tot l'art i l'estètica tradicionals als quals considera obsolets o opressius.

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts