Creat:

Actualitzat:

Recentment, en aquesta mateixa columna, vaig glosar en relació amb la imprevisibilitat electoral que han posat en relleu les últimes eleccions celebrades en diferents estats forans. Avui, arribat a l’equador de l’estiu, no es pot negar que aquesta volatilitat afecta de la mateixa manera l’àmbit econòmic.

És sabut que els operadors turístics comencen ja a preparar la temporada d’hivern. Una prova, entre altres, és el recent acord entre les diferents estacions andorranes, per oferir als esquiadors un forfet únic, que de ben segur serà una eina útil per atreure més visitants. No podem obviar que una base essencial de la nostra relativa prosperitat davalla de les visites que rebem del nostre entorn pròxim i d’alguns països més llunyans. Certament, hem de pensar en tot moment en la necessària diversificació de les activitats productives i portar-la a terme en les millors condicions possibles. Però, no és de rebut oblidar que la nostra economia depèn en gran part del turisme i del comerç tradicional, amb els avantatges i molèsties que això comporta. Voler transformar Andorra en una reserva limitada d’accés seria, ara per ara, una error, que comprometria el nostre benestar. I amb això no vull dir que el nivell de vida a casa nostra sigui el mateix per a tots. Existeixen encara nombrosos desequilibris que hem d’anar rectificant, si volem construir una societat cohesionada i més equitativa.

Ara bé, els esforços desplegats en vista de les futures temporades es poden veure afectats per la imprevisibilitat econòmica que ens submergeix. La inflació creixent i la reacció contundent dels bancs centrals configuren unes variables, fora del nostre control, però que caldrà tenir en compte. No podem tampoc ocultar el probable futur encariment del preu del gas i dels productes petrolífers, del tot necessaris durant la temporada d’hivern. Per tant, els operadors i els governs hauran de tenir l’agilitat necessària per fer front a aquestes noves circumstàncies, que mai haurien imaginat uns mesos abans. Entrem en una era d’incertesa que fa necessària una reactivitat immediata i proporcionada. En el contrari, el futur es podria pintar de negre, en particular per als nuclis familiars més fràgils.

tracking